Félmeztelen franciák és a Salamon-szigetek sztárjai – Jön a Sziget

Lesznek akik 15 ezer kilométert utaznak, hogy pánsípozhassanak, de fellép olasz származású skót blues énekes és Michael Jackson felfedezőjének fia és unokája is.
Kapcsolódó cikkek

Vasárnap, de igazából csak szerdán kezdődik a huszadik Sziget. Ez már gombócból is sok, szokták mondani. Igaz, hogy az egy hétig Budapest lélektani közepének számító fesztiválra sokan már nem is a zenekarok, hanem az egyenborostát hordó olaszok, a cigipapírért kuncsorgó hollandok és a néha az anglisztika szak professzorait is megdöbbentő akcentussal üvöltő részeg britek teremtette kakofón hangulatorgia miatt mennek el, de azért vessünk egy pillantást az idei felhozatalra zenei téren is.


Fotó: Kummer János

A Placebo vagy a Faithless felelős a punkok kiirtásáért?

A korosodó Szigetet prepubertásként, főleg a 2000-es évek elején és közepén érte sokszor a vád, hogy a Nagyszínpad foghíjait gyakran elhasznált, cseppet sem innovatív bandákkal töltik fel, olcsón beszerezhető, de különleges formációk helyett (akik egyébként szintén felléptek a fesztiválon, csak nem a headlinerek között). Az elégedetlenkedés a szokásos belsőkörös sznobságon kívül valószínűleg annak is köszönhető, hogy a Sziget ekkoriban nőtt európai szinten is versenyképes, komoly fesztivállá és körülbelül ekkor látták az utolsó igazán szép példányokat a régi, szakadt Exploited-pólóban fetrengő kannásborszagú punkokból is. Kellettek tehát a jól bevált nevek. Az új évezred első évtizedének végére a magyar közönség kiheverte a sokkot és nyolcvanadszorra is magatehetetlenül hagyja testéhez dörgölőzni a félmeztelen franciákat a Placebo, vagy a Faithless koncertjén, akik minden bizonnyal nálunk fognak feloszlani (nem a franciák, ők még bírják egy darabig). Húsz év szép kor, szép múlttal. Nézzük, mivel ünnepel a legfőbb színpadon idén a nagykamasz.

Mehetnénk szépen sorjában, de vannak dolgok, amiket rögtön az elején tisztázni kell, még akkor is, ha kronológiailag már jócskán a dajdaj közepén lesznek. A legjobb hír például, ami az idei Sziget-programba pillantva szembejött, az a The Roots felirat volt vastag betűkkel. Nem a legrosszabb, de mindenképp kisé elbizonytalanító volt ugyanez a felirat a program koordinátarendszerébe helyezve. Például, hogy mi a rossebet keres a kultikus, 4 Grammy-díjas philadelphiai hiphop csapat délután 3-kor a nagyszínpadon, amikor bármelyik koravén brit indie rock/pop zenekarral felcserélve (mert belőlük aztán lesz választék) a nekik kijáró idősávba pattinthatták volna a őket. És így legalább nem esnének egybe a Salamon-szigetekről idevándorló pánsíp bandával a Narasiratóval, akiket már csak azért is meghallgatnék, mert a Csendes-óceán közepéről idevánszorogni azért nem kis teljesítmény.


Placebo

Indieből nem lesz hiány, de hódít a taiko is

Gondosan ellenőrzött számítások szerint egyébként a nagyszínpad idei fellépőnek 45 százaléka indie (independent, független rock), vagy alternatív rock zenekar, miközben a többi 55 százalékon 8 különböző zenei műfaj osztozik. Szerencsére azért nem kell öt napon keresztül szerelmi bánatról és elvonási tünetekről trubadúrkodó briteket hallgatni. Hiszen ott vannak a felhozatalban olyan formációk is, mint a helyi folklór és a modern zenék keverékét nyújtó 11 tagú taiko-kollektíva, azaz csak dobosokból álló zenekar, a japán Gocoo. Vagy az egy nappal később az ötvenes évek jazz világát modern előadásmódban megidéző holland díva, Caro Emarald. Említhetnénk még a külföldi jazz fesztiválok gyakori vendégének számító olasz származású skót blues énekes Paolo Nutinit, aki vasárnap fogja megszórni a közönséget rekedtes balladáival.

Mindenképp meg kell jegyezni, hogy az előbb talán némi keserű szájízzel említett brit gitárzenében befutó bandák sem érdemtelenül koptatják majd a színpad mögötti VIP-negyedben a koktélszívószálakat. A Glasvegas nevű — hatásszünet — glasgowi formációt már csak az énekes ízes felföldi kiejtéséért is érdemes meghallgatni. Aztán ott van a southendi, kicsit érfelvágósabb rockzenét játszó The Horrors, akik az egyik legjobb fesztiválzenekar hírében állnak és közvetlen rokonságban állnak a szintén a Nagyszínpadon vendégeskedő, belassult indievel virító The Vaccines-el (Tom Cowan billentyűs, basszgitáros testvére Freddie Cowan, a Vaccines gitárosa).


Fotó: Glasvegas

Reggae idők zenéje

Nem csak gitárcsaták lesznek a Sziget legnagyobb színpadán. Snoop Dogg a tavalyi rendhagyó Balaton Sound-os fellépése után fog újra Budapesten füstölögni. A Los Angeles-i bandaterületek egykori munkanélküliéből szövegeléssel milliárdossá avanzsált kutya nemrég jelentette be, hogy megtért és most éppen rasztafári lesz, felhagy a rappel és beleveti magát reggaebe Snoop Lion néven, elhagyva a kutyulást. Snoopról azért tudni kell, hogy állt már át a nyugati oldalról a keletire, egyszer már abbahagyta a pornófilm rendezést is, sőt egy józan pillanatában még azt is bedobta, hogy nem füvezik többet, de ezt azóta visszaszívta. Tőle a 90-es évek autóhifi szaggató gengszterütemein kívül számíthatunk az utóbbi időkben tett eurotrash kalandozások pumpálására is.

Egy másik különleges fellépő lesz a Magyarországon manapság szörnyen népszerű LFMAO. Az Egyesült Államok fluortomijai elektropop bizniszben utaznak és a Party Rock Anthem nevű nyenyergésért is ők a felelősek. Nehéz elhinni, de a kétszemélyes formáció tagjai a 60-as, 70-es évek gyémánttorkú énekeseit (Michael Jackson, Diana Ross, Stevie Wonder) összefogdosó, majd őket a stílusteremtő Motown kiadóba tuszkoló Berry Gordy fia és unokája (egymással nem egyenesági kapcsolatban állnak, a Redfoo nevű a Skyblu nevű nagybátyja). Szerepel még a választékban a Hurts nevű szintipop, softrock formáció, akik egyelőre nagyon lágyak, de egy rövid drogos karrier és az azt követő elvonó még sokat dobhat a stílusukon, a hangzás ugyanis már kezdi kóstolgatni a Depeche Mode utánérzést, csak a témák nagyon rózsaszínűek még.


Fotó: LFMAO

Ez lesz tehát a Sziget Nagyszínpadának huszadik felhozatala dióhéjban és szőrmentén. Lehet tervezgetni, majd az első haverokra várakozás és eltévedés után újratervezni. Ha pedig magyarul nem tudó, ezért a nonstopban vásárolt sütőrum becsempészésén fáradozó külföldi diákokat látnak a HÉV-en, ne felejtsenek el jót kacagni és a fiatalságukra gondolni (de semmiképp ne szóljanak nekik!).

Címkék: sziget 2012