Felfüggesztik a SOTE dékánját a fideszes csemete botránya miatt

A dékán és helyettesének felfüggesztésével végződött a kormánypárti parlamenti képviselő fiának és szobatársának jogtalan diplomaszerzésével kapcsolatos botrány.

Lezárult a Testnevelési és Sporttudományi Karon az államvizsgákkal kapcsolatos szabálytalanságok gyanúja miatt indított belső vizsgálat első szakasza. A Semmelweis Egyetem rektora a tényfeltárás nyomán a kar zavartalan működésének biztosítása érdekében augusztus 6-i hatállyal felfüggesztette Tóth Miklós dékán és Szalma László dékánhelyettes vezetői megbízását, egyidejűleg Mandl József professzor személyében rektori biztost nevezett ki a Testnevelési és Sporttudományi Kar élére – áll az egyetem kommunikációs és marketingosztályának közleményében.

A további belső vizsgálatot az időközben megindult rendőrségi nyomozásra való tekintettel – a rendőrségi eljárás lezárásáig – a rektor felfüggesztette. Az ügy további részleteit a folyamatban lévő nyomozás miatt, illetve a belső vizsgálat végső lezárásáig az egyetem nem kívánja nyilvánosságra hozni.

Dr. Szél Ágoston rektor azután rendelt el belső vizsgálatot, hogy a hvg.hu megírta: egy sportügyekben illetékes kormánypárti parlamenti képviselő fia,valamint egy szobatársa úgy vehették át testnevelő-edző szakos diplomájukat, hogy a két egyetemistának összesen 15 jegye hiányzott ahhoz, hogy államvizsgázhassanak. Egy harmadik hallgató is hasonló körülmények között ért célba, ám ő mégsem kaphatott diplomát, mert hiányzik a nyelvvizsgája.

A vizsgálatról szóló közleményében Dr. Szél Ágoston tudatta, hogy a hvg.hu írásában említett feljelentésről hivatalos tájékoztatást a mai napig nem kapott, ennek ellenére, a cikkben megfogalmazott állítások súlyosságára való tekintettel elrendelte a belső vizsgálatot, amelynek eredményéről tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

A hvg.hu információi szerint az ügy miatt ismeretlenek feljelentést tettek a BRFK-n befolyással üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával. Az internetes oldal szerint “a dékán a saját, frissen szerzett kódja segítségével igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában, és Hamar Pál oktatási dékánhelyettes, illetve Hrabacsik Mihály tanulmányi osztályvezető segítségével tette hivatalossá az ügyet”.

Lasztovicza Jenő az MTI-nek cáfolta az írásban foglaltakat, annak közzétételét jogtalannak, méltánytalannak és etikátlannak nevezte. A fideszes képviselő szerint “etikátlan, gusztustalan, hogy politikai célokra akarják felhasználni a fiát”. A politikus sérelmezte azt is, hogy leírták a fia nevét a cikkben – amit később monogramra módosítottak -, ez ugyanis szerinte ellenkezik az ártatlanság vélelmével.

Kifogásolta továbbá, hogy tudomása szerint a szerző egy hallgatót vagy szülőt sem kérdezett meg arról, hogyan alakultak valójában az érintettek tanulmányai, megvédték-e a diplomájukat. “Ezzel a cikkel meg lettek bélyegezve ezek a gyerekek. Ki kér tőlük bocsánatot, amikor ki fog majd derülni, hogy jogosan kapták meg a diplomájukat, mert megdolgoztak érte?” – tette fel a kérdést Lasztovicza Jenő. A politikus ügyvédekkel tekinti át, milyen jogi lépések tehetők az ügyben, mert szerinte nem lehet szó nélkül hagyni, hogy “fiatal gyermekeket akarnak meghurcolni, akik még túl is teljesítették az előírt penzumot”.