Nincs mese, gyéríteni kell

Komplex gyérítési programot indított a Győr-Szol Zrt., a szúnyogpopuláció megfékezése érdekében. A repülő szerdán is bevetésre indult, hogy elszórja a vegyszert Győr felett. Mi ott voltunk!

Tavaly hat alkalommal gyérítette a szúnyogokat a Győr-Szol Zrt., mindezt közel 20 millió forintból. Előzetes felmérések szerint ez a szám idén növekedni fog, hiszen a kánikula kedvez a vérszívók szaporodásának. „Az időjárási viszonyok tükrében egy, a város teljes közigazgatási területét lefedő gyérítő programot indítottunk. A vizes élőhelyeken és a lakótelepi részeken egyaránt megtörténtek a beavatkozások a múlt héten, majd hétfőn ismét a lakótelepek, szerdán pedig a vizes területek következtek” – mondta a Győr24 érdeklődésére Nagy Csaba, a Győr-Szol kommunikációs menedzsere.

A szerdai gyérítési akció során portálunk is ellátogatott a bőnyi repülőtérre, ahonnan az AN2 orosz típusú, lengyel gyártmányú repülőgép szállt fel, 1340 liternyi vegyszerrel a fedélzetén. A 3,5 tonnás gép, nyolc szórófej segítségével permetezte a levegőbe az Aqua K-Othrin nevű anyagot. Gyöngyösi Gyula, aki nem mellesleg 35 éve pilóta, az úgynevezett vizes egyes program szerint repült a város felett, azaz érintette többek között Likócsot, Révfalut, Sárást, Bácsát, de a Mosoni-Duna árterét is. Közel két órát kőrözött a szárnyas a légtérben, hogy a megfelelő mennyiségű vegyszer minél jobb hatást érjen el. Bár a szél olykor megtréfálta a botkormányost, azért rendben haladt a gyérítő akció.

Nagy Csaba, a szolgáltató munkatársa azt is elárulta, hogy a hét második felében a légi kémiai beavatkozás mellett, egy földi melegködös irtást is elvégeznek azokon a területeken, ahol sűrű a növényzet.