Már nem kell félni a marcalvárosi aluljáróban

20 éves álma válhat valóra a marcalvárosiaknak. A győri városrész egyik szégyenfoltja ugyanis napról-napra szebb lesz, szeptembertől pedig színes gyerekrajzok pompáznak majd, az egykor graffitikkel csúfított falakon.

Az idei lakóutca program szerves részeként újulhat meg a marcalvárosi aluljáró. Rózsavölgyi László, önkormányzati képviselő választási kampányában ígéretet tett arra, hogy ha bizalmat szavaznak neki a győriek, akkor megtalálja a lehetőségét annak, hogy kicsinosítsák az építményt. A fenntartó, azaz Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete örömmel állt a kezdeményezés mellé. „Nagyon fontosnak tartottam, hogy végre szerkezetileg és esztétikailag is megszépüljön az átjáró. Már csak azért is, mert az erre közlekedők, főként a reggel munkába, majd este hazafelé igyekvő győriek, nem szívesen jöttek le az aluljáróba. Mondhatom, hogy féltek itt lent.” – mondta a városrész képviselője portálunknak.

Jelenleg a munkálatok felénél járunk” – ezt már Prédl Antal, az útkezelő vezetője tette hozzá a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón. „A lábazatoknál erózió alakult ki a téli sózás következtében, a vízelvezetést és az állagmegóvást is helyre kellett állítani, a diletációs mozgások miatt a burkolatot is javítatni kellett, de az időtálló felületek kialakítása is szükségessé vált. A lambériát és a hiányos lépcsőfokokat is pótoltuk, valamint az óratoronynál ma már esztétikus zöldterület várja az aluljáró látogatóit. Nem utolsó sorban pedig eltüntettük a graffitiket, a lekezelt falfelületet pedig egy speciális, graffiti álló anyaggal láttuk el, amelyre ha rá is festenek a rongálók, akkor is le tudjuk mosni, legalább hat alkalommal” – mondta a szakember.

A városrész a fejlesztéssel 20 éves elmaradását pótolja, utoljára akkor volt átalakítva a terület. Akkor, amikor Szűk Norbert kezdeményezésére egy graffiti találkozót szerveztek, a résztvevők pedig kifestették a folyosókat. Természetesen Norbert is a felújítás mellé állt, és tulajdonképpen a falfirkák sem tűnnek el teljes egészében. Helyettük újak születnek. Most azonban egy egészen más megközelítésben lesz kipingálva a műtárgy. Ezúttal a marcalvárosi óvodás és iskolás gyerekek rajzolhatják fel saját alkotásaikat, várhatóan szeptember első felében, Magyarország témakörben. A nagy festéshez természetesen civilek is csatlakozhatnak, hiszen van még 4 x 70 négyzetméternyi szabad hely, amelyre azok a jelentkezők pályázhatnak, akik munkájukkal átesnek a szakmai rostán, melyben többek között a Városi Művészeti Múzeum képviselői is bíráskodnak.

Bella Tamás, a felújítás kivitelezéséért felelős, Kútház Építőipari Kft. építőmérnöke a Győr24-nek elmondta, hogy már egy hete félkész állapotban, kifestve, tisztán áll az aluljáró, azóta nem történt semmi atrocitás. Remélhetőleg az októberi átadásig sem fog, és az azt követő években sem.