Megújul a Szegedi Nemzeti Színház

A patinás épület energetikai felújítása augusztus 31-én ér véget.

Egy évszak sem telik el úgy Szegeden, hogy ne újítanának, építenének vagy cserélnének ki valamit. Épületeket renoválnak, sétáló utcákat építenek, fejlesztik az infrastruktúrát, újjá építik a Dugonics teret. Mindemellett még arra is jutott idő, hogy negyed évszázad elteltével ismét megújuljon a Nagyszínház is.

A színház előtt elsétálva is látható az építkezés, habár kívülről nem sok minden fog változni, ugyanis az épület a műemlék címet viseli. A megújulás a fűtés korszerűsítésére és a nyílászárók cseréjére fókuszál. Az ajtók és ablakok cseréje a legérdekesebb művelet az építkezés során. Mivel az épület a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal védelme alatt áll, így az új nyílászárók semmiben sem változtatják meg az eredeti ajtók és ablakok kinézetét, viszont méretüknél fogva egyes darabokat majd daruval kell a helyükre emelni. A színészek addig szabadságon vannak, illetve a fontosabb próbákat a színházon kívül tartják, hiszen az építkezési területre korlátozott a bejárás.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen most újítják fel a Nagyszínházat, Nagy Edit beruházási referens a következőképpen válaszolt: „A beruházás egy hosszabb folyamat eredménye. A Szegedi Nemzeti Színház energetikai korszerűsítésének előkészületei már 2007-2008-ban elkezdődtek, a különböző támogatások elnyerésére viszont idáig várni kellett”.

A több mint 400 millió forintos KEOP pályázat keretein belül a színháznak saját kazánháza lesz, amely a költségeket csökkenti, a nézők konformérzetét pedig hosszútávon növelni fogja. Szeptembertől pedig ki lehet próbálni, hogy milyen érzés az új, energetikailag korszerűsített Szegedi Nemzeti Színház nézőterén és páholyaiban végignézni az előadásokat.

Zsingor Tünde