Egy éjszakára megnyíltak a múzeumok

Szegeden tíz különböző helyen rendezték meg múzeumok éjszakáját. Becslések szerint este hat óra és éjjel egy óra között tízezer ember látogatott el a helyszínekre.

Szombaton este hat órakor a Móra Ferenc Múzeum előtt ünnepélyesen megnyitották a Munkácsykiállítást, s kezdetét vehette a múzeumok éjszakája. A megnyitón Pataki Ferenc és Kiss Ágnes színészek elevenítették meg Munkácsy Mihály életét. A hangulatos színjáték után L. Simon László kulturális államtitkár osztott meg néhány gondolatot a festőről és a kultúráról: „Munkácsy élete arra példa, hogy van a tehetség előtt út.” Beszéde közben velocipéden bringázók keringtek a színpad körül dudálva és integetve, népszerűsítve a múzeum bicikli kiállítását. Fél hétkor a Móra-múzeum ajtajának kinyitása jelképesen megnyitotta a Munkácsy kiállítást. A múzeum előtti színpadon a néptáncbemutatótól kezdve a történelmi divatbemutatón át a tizenegy órási gyertyagyújtásig sok aprósággal kedveskedtek a kultúrakedvelőknek.

A Kass Galériában Kass EszterKass János lánya – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kreatív foglalkozást tartott. Témája a Kékszakállú herceg vára című grafikai sorozat volt. Ugyan abból a papírból és színekből festményeket vagy papír kollázsokat lehetett készíteni, amelyeket a kiállítás inspirált.

A REÖK Palotában a Helen Doron angol nyelvű iskola kisdiákjai fűzhettek gyöngyöt és hajtogathattak papírforgókat, miközben a szülők tárlatvezetésen vehettek részt.

A Somogyi Könyvtárban szintén ügyességi játékok várták a legkisebbeket, a harmadik emeleten pedig hat különböző kiállítás kapott helyet – köztük a gyorsírási kiállítás –, miközben a Fekete Házban továbbra is a Rodolfo és Kiss Manyi című kiállítás volt látható.

A Füvészkertben este kilenc órától az Ikrek koncert hozta meg a spirituális hangulatot a növények közé, majd elkezdődött a zseblámpás kincskeresés, de nem a hagyományos értelemben. A lassan sötétedő Füvészkertben kis mécsesek világították meg az utat a zseblámpák mellett, s a kincs most nem kézzel fogható tárgy volt, hanem az a tudás, amit az SZTE Természettudományi Kar diákjai osztottak meg a kincskeresőkkel. Okosabbak lehettünk földtörténetből az élő kövületek megérintése után, olyan gyógynövényeket és fűszereket láthattunk, amelyeknek nem csak a latin nevének kiejtése okoz problémát, a fénycsapda pedig megmutatta, hogy mennyi kis rovar, bogár röpköd körülöttünk éjjel. A kalandtúra után hazafelé tartó emberek – miközben szorgosan kenték magukat Fenistil géllel –, a Móra-múzeum mellett elhaladva még éjfélkor is a Munkácsy-kiállításra kíváncsi emberekbe botlottak.

Zsingor Tünde