Hajszálon múlt az újszíves csecsemő sorsa

Az utolsó pillanatban találtak megfelelő donort a három hónapos magyar csecsemőnek. A baba már jól van, rövidesen hazamehet.

Hamarosan elhagyhatja a kórházat az a három hónapos kisfiú, akin két héttel ezelőtt hajtottak végre sikeres szívátültetést a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.

A mindössze három hónapos Ricsit két testvére várja otthon. És egy költözés, mivel a gyermekeit egyedül nevelő anyuka a szoba-konyhás lakásban nem tudná biztosítani Ricsi számára a fertőzésmentes tisztaszobát, így ebben az önkormányzat segít a családnak.

Az édesanya azt mondta, viszonylag nyugodt volt a műtét után kritikus hetekben, mivel az orvosok megnyugtatták, remekül sikerült a műtét – Ricsi kitűnő állapota szemmel látható.

Szatmári András, az intézet szakmai igazgatója elmondta: a kisfiúnak nagy szerencséje volt. A gyermek ugyanis már nagyon rossz állapotban volt, és orvosai karnyújtásnyira voltak attól: kis súlya ellenére műszívet ültessenek a testébe. Ekkor érkezett a hír, hogy sikerült megfelelő donort találni.

A három hónapos kisfiú állapota kielégítő, jelenleg ő a legfiatalabb szívtranszplantált beteg Magyarországon. Pradán Zsolt, a szívsebészeti osztály és a műtétet végző sebészi csapat vezetője elmondta: a kiemeltnek számító műtét “eseménytelenül”, vagyis komplikáció nélkül zajlott le.

A hazai szakemberek a jövőben mind testsúlyban, mind életkorban feszegetni akarják a határokat az átültetéseknél, hogy további áttöréseket érjenek el mind az újszülöttkori, mind a felnőttkori szívtranszplantációkban.

Ablonczy László gyermekkardiológus főorvos elmondta: 2003-2004 óta egyre elfogadottabb a gyermekkori szívtranszplantáció, ennek köszönhetően a donorok száma is emelkedett. Magyarországon a gyermekek esetében a szívre való várakozása hossza változó, általában 150-200 napos műszívkezeléssel kalkulálnak. Enélkül a gyermekek mintegy fele meghalna várakozás közben.

Címkék: szívátültetés