Bokros szerint megborult a bizalom

Hiteltelenné vált a kormány gazdaságpolitikája, ezért a befektetők bizalma megborult és inkább elviszik a pénzüket Magyarországról, mint hogy idehozzák. Ez az oka a kedvezőtlen GDP-adatoknak – mondta Bokros Lajos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A szakértő szerint az új adók bevezetése helyett inkább kiadáscsökkentésen kellene fáradoznia a kormánynak.

Bokros Lajos szerint a régiótól való leszakadásunk nem tegnap kezdődött. A 2000-es évek elejét elvesztegettük, az osztogató politika pedig megágyazott a külföldi eladósodásunknak.

A közgazdász bírálta az Orbán-kormányt az új adók bevezetése miatt. Álláspontja szerint inkább a fölösleges kiadásokat kellene mérsékelni. Példaként említette a stadionépítésre elköltött 10 milliárdokat, ami nem segíti közvetlenül a gazdaság fellendülését.

A tranzakciós adóról azt mondta: ez a vállalatokat is sújtani fogja, így ez is a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés ellen fog hatni. Bokros Lajos szerint a bankok az ebből adódó terheket áthárítják majd az ügyfelekre, ahogy a mobilszolgáltatók is a telefonadó terheit. A közgazdász úgy véli, ez az adó igazságtalan, mivel mindenki 700 forintot fog fizetni, az is, aki nagyon keveset telefonál és az is, aki 20 ezer forintot cseveg el havonta.