Rendhagyó katasztrófavédelmi óra Szegeden

Sok félelem sugárzik a fiatalokból - derült ki az országos katasztrófavédelmi főigazgató diákoknak tartott szegedi rendhagyó óráján.  

A futáson kívül mit lehet csinálni, a terror-, bomba-, vegyi támadás ér bennünket, átszakad a gát vagy épp a paksi erőműben történik tragédia?” – többek közt ilyen kérdéseket tettek fel a szegedi Vedres István Építőipari Szakközépiskola diákjai azon a rendhagyó osztályfőnöki órán, amelyet Bakondi György, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának főigazgatója tartott nekik egy országos program részeként.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kezdeményezése alapján egyébként magas rangú állami tisztviselők tartanak hasonló órákat szerte az országban. „ A baj órájában megszűnik a szerepjátszás mindenki az lesz, aki ” – figyelmeztette őt hallgató, csaknem száz diákot az altábornagy, miközben a katasztrófavédelem munkáját és az elmúlt tíz év nagy hazai katasztrófahelyzeteit ismertette képekkel illusztrálva és személyes példákon keresztül.

A kérdésekből kiderült, hogy a diákokat főleg a vörös iszap tragédia és az árvizek érintették meg leginkább. A főigazgató miközben a katasztrófák és az ellenük  való  védekezés részleteit szemléltette, elmesélt egy példát is, amely meghatotta a diákokat. Bakondi György elmondása szerint amikor Kolontárnál átszakadt a gát, és elindult az életeket is kioltó vörös iszap áradat, egy hetedikes kislány lélekjelenlétével, egy egész osztályt mentett meg azzal, hogy elsőként észrevette a hömpölygő folyamot, így a gyerekek felfutva a közeli templomdombra, megúszták a gyilkos áradatot.

Bakondi György figyelmeztető emlékül megszilárdult iszapdarabot is hozott a gyerekeknek, akik egy saját készítésű képpel lepték meg a katasztrófavédelem első emberét. A főigazgató állta a sarat: kimerítően, adatokkal alátámasztva igyekezett eloszlatni a diákok félelmeit, és arra intette őket: „jobb a bajt megelőzni, mint menteni“, ezért a legjobb, ha veszélyhelyzet esetén a hatóságok útmutatásait követik.

Jó kezdeményezésnek tartották az országos programot és érdekesnek, hasznosnak nevezték a rendhagyó órát a Szeged24 által megkérdezett diákok. A mintegy tucatnyi kamasz egymás szavába vágva elmondta, hogy aggódással töltik el őket a médiából érkező katasztrófahírek, és legjobban családjuk, otthonuk elvesztése miatt félnek ilyenkor. Bakondi György erre úgy reagált: ő is érzékelte a gyerekek kérdésiből sugárzó személyes félelmeket. Szerinte „ nem jó, ha egy kamasz már a halálon, szerettei, otthona elvesztésén gondolkodik“, neki ennyi idős korában ez eszébe sem jutott. A főigazgató szerint ez köszönhető az információs világnak is, amely már „élőben közvetíti a háborúkat, katasztrófákat és a halált.”

Bakondi György úgy vélte: ezért is fontos, hogy a média – amelyben szerinte sok a „rémhír” – hitelesen közvetítse az ilyen típusú információkat, hogy az emberek veszélyhelyzet esetén ne a pletykák után menjenek, hanem a hatóságokat iránymutatásait kövessék. A főigazgató azt is elmondta: elsődleges céljuk a megelőzés és az, hogy a fiatalok felkészülten, tudatosan viselkedjenek veszélyhelyzetben, ezért is törekszenek arra, hogy a szakembereik diákokkal találkozzanak és a legkisebb településekre is eljussanak. Bakondi György, akit egyébként nyolc évnyi személyes kapcsolat fűz Szegedhez azt mondta: külön örült annak, hogy meghívták a városba és pont egy építőipari iskolába, mert az itt tanuló diákok tapasztalhatták: mennyire fontos a védelem szempontjából az épített környezet. A főigazgató hozzátette: az érettségiző diákokban van szakmai érdeklődés a katasztrófavédelem iránt, sokszoros a túljelentkezés képzéseikre.

Bakondi György arról is beszámolt: szombaton kétszáz polgári  védelmi szakember teszi le Szegeden esküjét, amely már harmadik alkalom országosan, így velük együtt már összesen száz kétezer polgári védelemmel foglalkozó is óvja az emberek biztonságát.