Új festményekkel gyarapszik a Tornyai Múzeum gyűjteménye

Az 1985-ben megnyílt Alföldi Galéria állandó kiállítása az Alföld képzőművészetéről nyújt átfogó képet.

Tornyai János, Rudnay Gyula, Endre Béla, Barcsay Jenő és további nyolc, a realista festészet kiemelkedő művészének tizennégy alkotását helyezi tartós letétbe Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a Tornyai János Múzeum képzőművészeti gyűjteményében, ezzel is segítve az Alföldi Galéria állandó kiállításának megújítását és bővítését – mondta el a Szeged24-nek Elek András, a múzeum sajtóreferense.

E törekvésben – a közgyűjtemény műveinek bemutatásán kívül – más muzeális intézmények kölcsönzései is segítették a létrehozókat. Már a megnyitással egy időben megindult az átengedett műveknek saját tulajdonú alkotásokra való cserélése; és ezt a törekvést folytatja Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A Tornyai János Múzeum 2007-es városi fenntartásba kerülése óta több alkalommal vásárolt Hódmezővásárhely városa műalkotásokat a képzőművészeti gyűjteménynek, de a mostani mecenatúra mind mennyiségében-minőségében mind módjában mérföldkövet jelent a múzeum történetében. A város ugyanis tizennégy, saját tulajdonában lévő műalkotásnak a Tornyai János Múzeum részére történő tartós letétbe helyezésével kívánja gazdagítani az Alföldi Galéria állandó kiállításának anyagát.

A művek között szerepelnek Barcsay Jenő, Bernáth Aurél, Boldizsár István, Endre Béla, Fényes Adolf, Kohán György, Nagy István, Nyilasy Sándor, Perlmutter Izsák, Rudnay Gyula, Szőnyi István és Tornyai János munkái.