Brüsszeli ügy lett Ángyán-interjúnk

Az LMP frakcióvezetője szerint "könnyen az Orbán-kormány Tocsik-ügyévé válhat ez a történet".

Az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) előtt a magyar földtámogatás ügye – tudatta blogjában a Lehet Más a Politika frakcióvezetője. Jávor Benedek egyik ismerősénél azzal az interjúval „telt be a pohár”, amelyet Nagy József kollégánk készített a minap Ángyán Józseffel.

A volt vidékfejlesztési államtitkár egyebek mellett arról beszélt, hogy jelenleg az uniós földtámogatási pénz megszerzése a legnagyobb üzlet, és a két eltérő politikai kötődésű kör egyaránt kap a tortából. „A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal adatai szerint csak tavaly a közvélekedés alapján a szocialista érdekkörhöz sorolt Leisztinger Tamás agrárcégei hatszázhatvankilencmillió forintot tettek zsebre, a fideszes érdekkörhöz tartozóként elkönyvelt Nyergesék vállalkozásai pedig egymilliárd-nyolcvankilencmilliót.”

Ángyán József szerint olykor összecsapnak jobbosok a balosokkal, de a végén kiegyeznek egymással, hiszen holló a hollónak nem vájja ki a szemét. Ha ezek a gazdasági érdekcsoportok közvetlen politikairányító szerephez jutnak, annak a köz szempontjából katasztrofálisak lehetnek a következményei – figyelmeztetett a professzor.

Jávor Benedek szerint nem biztos, hogy a bejelentés alapján az OLAF eljárást kezdeményez, és ha igen, akkor talál bizonyítékot arra, hogy agrárpénzeket használtak pártfinanszírozásra. Az ellenzéki politikus szerint ugyanakkor az látszik, hogy „a földügyek egyre inkább ráégnek a Fideszre, és könnyen az Orbán-kormány Tocsik-ügyévé válhat ez a történet”.

A 13 éve létrehozott OLAF egyébként eddig 3500 vizsgálatot végzett. Azok eredményeként több mint 1,1 milliárd szabálytalanul felhasznált euró került vissza az EU költségvetésébe, és összesen 900 év börtönt szabtak ki.