Minek vannak a biztonsági őrök a metróban?

A napokban került elő egy felvétel, arról, hogy szerencsétlenül járt utas kikászálódik a metrósínek közül. Az odasiető biztonsági őr úgy tűnik, bepánikolt, és úgy fest, azt sem tudja, mit csináljon.

“Dísznek vannak” ezt mondta Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke a videón látottakat kommentálva. A felvételen az látható, hogy a szerelvény alá került utas kimászik a peronra két vagon között. A jelenetet egy biztonsági őr nézi végig, de szemmel láthatóan pánikba esik, és fogalma sincs, mit kell csinálni.

A civil szervezet elnöke szerint az őrök nincsenek igazán kiképezve vészhelyzetre, mint mondja, a felvételen is látszik, hogy elsősorban azzal foglalatoskodik az őr, hogy kiterelje a többi utast, bár azt is elég bizonytalanul végzi. És az is látszik, hogy ez idő alatt senki nem megy oda, hogy a szerencsétlenül járt férfin szakszerűen segítsen.

Jól csinálta

A BKV kérdéseinkre válaszolva azt írta, hogy bár az internetre feltöltött videófelvétel hossza nem teszi lehetővé azt, hogy a biztonsági őr tevékenységét érdemben meg lehessen ítélni, a felvétel és rendelkezésre álló adatok azt támasztják alá, hogy a konkrét esemény során a biztonsági őr a tőle ott és akkor elvárható módon járt el. Majd hozzáteszik, hogy az őr határozott magatartásával és az utas szóval tartásával, illetve a peronon történő nyugalmi helyzetbe helyezésével, megnyugtatásával valószínűleg hozzájárult a további egészségromlás megelőzéséhez a mentők kiérkezéséig.

A közlekedési társaság szerint ha a sérült a pályán van, kiszabadítása és ellátása kizárólag a mentők és tűzoltók feladata, az állomás személyzetének az áramtalanítás, kiürítés és a mentők, tűzoltók munkájának biztosítása a dolga.

Megnyugodhatunk

Dorner Lajos szerint egy olyan speciális és veszélyes üzemben, mint a metró, elvárható, hogy a biztonságért felelős személyek minimum egy elsősegély-tanfolyamot elvégezzenek, de ami ennél is fontosabb, a gyakorlatban is tudják alkalmazni tudják az megtanultakat.

A BKV tájékoztatása szerint az összes forgalmi munkatárshoz hasonlóan, a külsős cég alkalmazásában álló őrök is kapták alapfokú elsősegélynyújtó képzést, és a közlekedési társaság szerint, gyakorlati tudásukat vezetőik napi szinten ellenőrzik.

Megnyugodhatunk?

A BKV szerint tehát valószínűleg helyesen járt el az őr, még akkor is, ha a felvételen úgy tetszik, inkább pánikol és szerencsétlenkedik. Önök szerint profi benyomását kelti az intézkedő biztonsági őr? Önök nyugodtak lennének ha hasonló helyzetben ilyen magatartással találkoznának egy biztonsági őr részéről?