Eloszlott a füst a bakonyi lőtéren

Egy héten át tartott a gyakorlat, amelynek tűzfeladatait D–20-as ágyútarackokkal, és Konkursz típusú rakétákkal hajtották végre.

Az egy héten át tartó gyakolraton az MH 25. Klapka György Lövészdandár 36. Páncéltörő Rakétaosztálya és 101. Tüzérosztálya hajtott végre éles lőgyakorlatot március 21–22-én az MH Bakony Harckiképző Központ (BHK) Veszprém, illetve Várpalota közelében található lőterein.

A dandár korábbi Harci Támogató Zászlóaljának bázisán tavaly november 15-én alakult meg a három új alegység: a 36. Páncéltörő Rakétaosztály, a 11. Harckocsi-zászlóalj, valamint a 101. Tüzérosztály. A tüzérek januárban kezdték meg a felkészülést az éleslövészetre; a mostani kiképzési feladat az első felmérő foglalkozás, ahol katonáink számot adhatnak felkészültségükből és kiképzettségükből – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Kása István alezredes.

.A tüzérosztály parancsnoka hozzátette: közel kétszáz katona vett részt a gyakorlaton; leköltözött a lőtérre két tüzérüteg, az osztályparancsnokság teljes állománya, valamint a kiszolgáló és a logisztikai elemek is. A páncéltörők is szép számmal települtek ki a tatai laktanyából az MH BHK területére.

A gyakorlat második napján a tüzérütegek egy, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái által néhány nappal korábban megépített fahíd megsemmisítését kapták feladatul. A hídon álló roncsautó pedig az áthaladó konvojt imitálta – ezen feladat végrehajtását Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is megtekintette.

A lövészetet követően Sándor Zsolt dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka elmondta: a páncéltörő rakétaosztály és a tüzérosztály katonái számára ebben az évben már nem terveznek hasonló gyakorlatot. A két alegység ugyanis a hazatelepülés után megkezdi a felkészülést a KFOR-misszióra, mivel a Koszovóba induló következő békefenntartó kontingens ismét a tatai katonákra épül.