10 milliárdos “tésztaszűrő”

Nem lesz többé "Nagyi tésztája" ügy. A termőföldtől az asztalig ellenőrzik az élelmiszereket az új hatóság.

Új hatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzi e hónap közepétől a magyar élelmiszereket a termőföldtől az asztalig – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön.

A hatóság a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) és a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) összevonásával jött létre. Célja, hogy a Magyarországon már forgalomban lévő, illetve kerülő élelmiszereket, azok előállítóit és forgalmazóit ellenőrizze. Az élelmiszerbiztonság megőrzése, a lakosság minőségi és ellenőrzött élelmiszerekkel való ellátása kiemelt kormányzati cél, nemzetbiztonsági érdek – közölte Fazekas Sándor szakminiszter.

Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke országos főállatorvos-helyettes azt hangsúlyozta, hogy az általa irányított szervezet valóban a termőföldtől az asztalig kívánja ellenőrizni az élelmiszerbiztonságot. Várják a lakossági észrevételeket is. E célra a hivatal zöldszám indítását tervezi a közeljövőben. A szervezet elsődleges feladata a megelőzés, csak szabálytalanságok esetén kíván szankcióval élni. A szervezet idei költségvetése mintegy 10 milliárd forint.

Mint korábban megírtuk, tegnap éppen a “Nagyi Tésztája” miatt büntették 800 ezer forintra a Tescót, mert hiányosan tüntették fel a gyártó adatait és a jelzett tojásmennyiségnek is csak töredékét tartalmazta a termék. Az áruházlánc jelezte: a gyártási folyamat rendszeres ellenőrzésére nem jogosult, amikor a minőségi problémákra fény derült, azonnal levették a kérdéses termékeket az összes áruházuk polcairól, és a hatóság által kirótt bírságot is megfizették.