Orbán: távolodunk a válságzónától

A kormányfő szerint a német ipar Magyarország szövetségese, mert nem a piacunkat akarja megszerezni, hanem szüksége van a munkánkra.

Mi, magyarok gyarmatosítóknak tekintettük azokat, akiknek csak a piacunk kellett, és mindig szövetségesnek tekintettük azokat, akiknek szükségük volt a munkánkra is. Németország a szövetségesünknek számít – jelentette be a kormányfő Kecskeméten, a Knorr-Bremse haszongépjármű üzletágának beruházását bejelentő rendezvényen.

Orbán Viktor úgy látja, hogy ez beruházás is egy fontos jelzés arról, hogy az ország távolodik a válságzónától és jó irányba mennek a dolgok. Hozzátette: a kabinet azzal a reménnyel támogatja a projektet, hogy a gyárban dolgozóknak stabil, kiszámítható munkahelyük legyen.

A német Knorr-Bremse vállalatcsoporthoz tartozó Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. több mint 5 milliárd forintból egy korszerű, modulárisan kialakított gyártóépületet és fejlesztőlabort épít zöldmezős beruházásként, 22 ezer négyzetméter alapterületen.

A projekt az Európai Unió támogatásával az új Széchenyi Terv keretében valósul meg. A támogatás összege 1,2 milliárd forint. Az új gyár 110 új munkahelyet teremt.

A kormányfőt egyébként tüntetők is várták Kecskeméten. Az akciót a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezte.