Havi egymilliót bukik Budai Gyula

Betesz neki a bérplafon: ennyivel keres kevesebbet az elszámoltatási kormánybiztos, ha elfoglalja az agrártárca államtitkári székét.

A Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára, Ángyán József január közepén jelentette be, hogy távozik, a napokban részletesen feltárta döntésének okait, tegnap pedig az is kiderült, hogy Budai Gyula lesz az utódja, várhatóan március 1-jétől.

Arról még nem született döntés, hogy Budai megtartja-e kormánybiztosi pozícióját, egy ideig azonban szeretné végezni ezt a munkát is. Budai egyébként a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója, a szervezet országos elnöksége és választmánya jelölte őt az államtitkári pozícióra.

Az Így írnánk mi blog szerzői szerint még akkor is csökken a politikus javadalma, ha minkét pozícióját megtart(hat)ja. Országgyűlési képviselőként havi 1 240 665 forint a fizetése, elszámoltatási kormánybiztosként további 997 200 forint jár neki, vagyis 2 237 865 forintot kaszál havonta, amivel az élen áll a kormánypárti politikusok mezőnyében.

Az államtitkári kinevezéssel azonban már életbe lép a bérplafon, amely szerint a több tisztséget is betöltő állami vezetőket csak úgynevezett alapdíj illeti meg. Ezek alapján Budai fizetése a következőképp alakulhat március 1-jétől: képviselői fizetése az alapdíjra csökken, ez 231 900 forint.

Emellé csupán államtitkári juttatását, havi 997 200 forintot kapja meg, ami összesen 1 229 100 forint. Így mindent egybevéve havi 1 008 765 forintos bukta vár a tisztséghalmozó Budai Gyulára.

“Sok sikert”

Az LMP egyébként reméli, hogy Budai Gyula agrár-államtitkár nagyobb sikerrel veszi fel a harcot az oligarchákkal szemben, mint Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos.

A párt közleménye szerint az államtitkári szék birtokosaként „saját hátországa tagjait kell majd elszámoltatni, akik olykor százmilliárdokat mozgatnak, és igen jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkeznek”, hiszen miattuk kényszerült távozni Ángyán József.