Beteggyilkos politika?

Százezrek válhatnak képtelenné receptjeik kiváltására.
Kapcsolódó cikkek

Betegek ezrei kerülhetnek közvetlen életveszélybe, miután az Orbán-kormány a gyógyszerkassza újabb megszorítását rendelte el – írja a Népszava.  A lap szerint a keddi Magyar Közlönyben közzétett brutális megszorításhoz már hetek óta készülnek az “intézkedési tervek”.

Felvetődött, hogy a jelenleg 100 százalékos ártámogatásban részesülő készítmények kiváltásakor fizetendő 300 forintos dobozdíjat emeljék meg, de az úgynevezett egészségügyi rendelkezésre kiemelt 90, 70, 50 százalékos ártámogatás 5-10 százalékos, valamint a normatív, 80, 55, illetve 25 százalékos támogatási kulcsok csökkentése, sőt bizonyos esetekben akár megszüntetése is a tervek között szerepel.

A forráskivonás nemcsak a lakosság számára “egészségkárosító”, veszélyezteti a gyógyszergyártók és – forgalmazók, a patikák életben maradását is. Bizonytalanná vált a mintegy 34 ezer gyógyszeripari dolgozó munkahelye, az ártámogatások kivonása miatt pedig az amúgy is sokszor csődhelyzetben lévő patikák bevételei is drámaian csökkennek, Közben az egekbe szökő árak miatt – egy reprezentatív felmérés szerint – több mint 750 ezren már nem tudják kiváltani a nekik felírt recepteket – írja a lap.