Vörösiszap-katasztrófa: Brüsszel miatt késik a kárenyhítés

A vidékfejlesztési miniszter szerint az unió rendre újabb feltételeket szab, ezért nem jutnak pénzhez az agrárvállalkozások.

Fazekas Sándor a mai, devecseri bejárás után elmondta: egy éve folyamatosan egyeztetnek a közösséggel, és „már minden jó szándékú türelmükből kifogytak”, mert legalább háromszor előfordult, hogy az unió bizottsága a hatvannapos határidő 58. napján még három kérdést tett fel az ügyben.

Reményei szerint néhány hónapon belül egyértelmű döntés születhet az ügyben. A tét nem kicsi: összesen 68 mezőgazdasági vállalkozó nyújtott be mintegy 1,2 milliárd forintnyi kárigényt a vörösiszap-katasztrófa következtében megsemmisült terményekre, illetve állatállományra.

A miniszter bejelentette: a zöldhatóság intézkedési tervet dolgoz ki az ajkai timföldgyár tározói kiporzásának megoldására. A technológiaváltás miatt ugyanis megszűnt a IX-es és X-es tározók vízborítása, és a szél felkapja a vörösiszappport. A probléma a gyártól a tározóig tartó szállítási útvonalakat is érinti.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője arról beszélt, hogy a jövő héten egyeztetnek a Mal Zrt. képviselőivel a gátak megerősítésének ütemtervéről és a kazettákkal kapcsolatos helyreállítási terv elkészítéséről.

Zay Andrea hozzátette: folyamatosan mérik a porszennyezést, a vizsgálatok szerint Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely területén nem történt határérték-túllépés. A jövő héten a zöldhatóság állandó mérőállomást telepít a szélirányba eső területen.

Összesen csaknem 16 milliárd forintba került a vörösiszap-katasztrófa következtében károsodott mezőgazdasági területek helyreállítása – közölte a szaktárca miniszteri megbízottja. A tragédia utáni első becslések még kétszer ekkora összeget jövendöltek. Ez harminc centiméteres mélységben 3 millió köbméter föld elszállítását és pótlását jelentette volna. Ehhez képest sikerült a költségeket lefaragni, és a talaj károsodását magyar alapanyagokkal megakadályozni.

Szabó Csaba megjegyezte: húszezer talajminta igazolja, hogy a földeken korlátozás nélkül bármit lehet termeszteni. Környezetvédelmi módszerekkel 270 hektárnyi területet mentesítettek, további 400 hektárról távolították el a szennyeződést. A Natura 2000-es kiemelten védett úgynevezett “kiöntési területekről” további harminc hektárt állítottak helyre.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa tíz helybéli életét követelte, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. Az ügy kapcsán esedékes büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az iszapömléssel.