Brüsszel és a Nemzeti Dohányboltok

Ismét elhalasztották a cigaretta-kiskereskedelmet állami kézbe adó törvényjavaslat országgyűlési zárószavazását. Az uniós vélemény után jöhet a döntés.

Májusra érkezhet meg Brüsszel véleménye a magyar dohány-kiskereskedelmi törvényjavaslatról, ekkor tartják meg a zárószavazást  a parlamentben- közölte a Fidesz frakcióvezetője.

Lázár János a kormánypárti frakció ülése után elmondta: ha minden a tervek szerint alakul, nyáron indulhatnak a koncessziós eljárások, a trafikhálózat pedig 2013. január 1-re létrejöhet. Felmerült annak lehetősége, hogy totót és lottót, valamint égetett szeszt is árusíthassanak ezekben az üzletekben, erről azonban még nem határoztak.

A múlt héten a Fidesz javaslatára már egyszer lekerült az Országgyűlés napirendjéről a végszavazásra váró előterjesztés, amely szerint a dohány-kiskereskedelem joga kizárólagosan az államé lenne, a dohánytermékeket pedig csak meghatározott számú, koncessziós szerződés alapján működő dohánybolt árulhatná.

A keretek

Az alkotmányügyi bizottság délelőtti ülésén a fideszes Vas Imre jelezte, hogy a voksolás ismételt elhalasztását kérik. Arra hivatkozott, hogy ki akarják kérni az Európai Unió véleményét, amelytől függően akár további, zárószavazás előtti módosító indítványokat is benyújthatnak.

A testület egyik fideszes tagja egyébként támogatja Lázár János ma benyújtott módosító javaslatát. Eszerint 2013. január 1-én startolna az új modell, vagyis ekkortól kizárólag az állami koncessziós szerződéssel rendelkező „nemzeti dohányboltokban” lehetne árulni a dohánytermékeket. Az illetékes miniszternek legkésőbb 2012. szeptember 30-ig kellene a pályázatokat kiírni, és az eredményeket december 31-éig kellene kihirdetni.

A kétezer fős vagy annál kisebb településeken legfeljebb egy, kétezer feletti lakosságszámnál legalább egy dohányboltot lehet majd üzemeltetni, illetve minden kétezer lakos után további egy dohányboltra szerezhet valaki koncessziót. Budapesten a kétezres határszámot a kerületekre vonatkozóan kell majd értelmezni. A kétezer főnél kevesebb lakosú településeken megengedi, hogy ne dohányboltban, hanem más üzletben, elkülönített helyen áruljanak dohánytermékeket.

Ugyanerre ad  lehetőséget abban az esetben is, ha a nyilvános pályázat eredménytelen lesz, ekkor ugyanis a dohánytermékek kiskereskedelmét az állam egy 100 százalékos állami tulajdonban lévő Zrt. útján gyakorolhatja más üzletben is. A javaslat országosan 7 ezer dohánybolt létrejöttével számol.

Akár rendőrt is hívhat az eladó

Ha felmerül a gyanú, hogy a cigarettát fiatalkorú akarja megvásárolni, akkor a kiskereskedő köteles felszólítani őt életkora igazolására. Ha ezt nem teszi meg, vagy bebizonyosodik, hogy fiatalkorú, akkor azonnal fel kell szólítani, hogy a boltot hagyja el. Az eladó akár rendőrt hívhat, ha a megszólított nem távozik.

A törvényjavaslat szerint a vámhatóság 5 milliótól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja, ha valaki a törvényben foglaltak ellenére koncessziós jogosultság vagy engedély nélkül üzletszerűen folytat dohányáru értékesítést.

Meghatározzák azt is, hogy a dohánytermék értékesítési koncesszióra pályázók közül előnyben kell részesíteni a megváltozott munkaképességűeket, a legalább 3 hónapja igazoltan munkanélkülieket, valamint a szülési szabadságról vagy gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadságról visszatérőket, illetve az ilyen személyeket foglalkoztató gazdasági társaságokat.

Örökölhető koncesszió

A koncessziót legalább húsz, legfeljebb harminc évre lehet elnyerni, és ha egyéni vállalkozó birtokolja, akkor a jog örökölhető is. Egy személynek egy időpontban legfeljebb kilenc megkötött koncessziós szerződése lehet, ugyanakkor azoknál a településeknél, ahol egynél több koncessziót adnak ki, egyvalaki nem birtokolhatja az összes szerződés több mint kétharmadát.

Miniszteri felmentés

Lázár János azt a szakaszt is pontosítani javasolja, amely szerint a vámhatóság vezetője és helyettesei, közeli hozzátartozói valamint dohánytermék-kiskereskedelem tárgyában felügyeleti feladatkörében eljáró alkalmazottai a foglalkoztatási jogviszonyuk megszűnését követő két évig nem végezhetnek dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet. Ez alól a miniszter, különös méltánylást érdemlő esetben felmentést adhat.