Vége az extrém hidegnek

Hazánk időjárását egy Izland és a Spitzbergák fölött található ciklonrendszer határozza meg. Nedves levegő áramlik fölénk, de havazásra csak délen kell számítani.
Kapcsolódó cikkek

Nap és hó

Vasárnap napközben dél felől egyre nagyobb területen növekszik meg erősen a felhőzet, de az ország északi felén még alapvetően napos időre számíthatunk. Éjszaka és hétfőn csak az északi határ mentén lehet szakadozottabb a felhőzet, és fordulhat elő némi napsütés. Vasárnap és éjszaka hazánk déli felén várható változó intenzitású havazás, majd hétfőn egyre inkább csak a Dél-Alföldön várható hóesés. A Dunántúl nyugati részén megélénkül, hétfőn a Fertő-tóhoz közelebbi tájakon meg is erősödhet az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8, -15 fok között valószínű, de északkeleten a kevésbé felhős helyeken ennél néhány fokkal hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 0, -6 fok között várható.

Ezt követően szerdán lehet ismét havazásra számítani, ami a Dunántúlra jelentős enyhülést hoz. Ekkor helyenként már akár plusz 2 fokot is mérhetnek. Emellett szerdától több helyen megerősödik majd a szél, amely csütörtökön viharossá is fokozódhat. A Dunántúlon akár az óránkénti 80 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is előfordulhatnak – hangsúlyozta Csonka Tamás.

Hideg marad, de nem annyira

Az extrém hideg idő fokozatosan megszűnik, de még mindig hidegebb lesz az ilyenkor szokásosnál – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa vasárnap az MTI-vel. Csonka Tamás azt mondta: az elmúlt időszakban mind a minimum-, mind a maximumértékek jócskán elmaradtak a februári átlagtól. A következő napokban csak némileg enyhül a hőmérséklet, így továbbra is hidegebb lesz az ilyenkor szokásosnál.

Citromsárga három megye

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának információi szerint jelenleg három megyében, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben elsőfokú – citromsárga – figyelmeztetés, vagyis ezeken a helyeken mínusz 15 Celsius-fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Hétfőre ugyanerre a három megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, szintén az extrém hideg miatt.