Duplájára drágulhat a diákbérlet?

A Blikk szerint egy uniós jogszabály miatt akár hatezer forintba is kerülhetnek ezentúl. A BKK szerint nem.
Kapcsolódó cikkek

Csaknem duplájába, több mint 6 ezer forintba kerülhet májustól egy BKV-bérlet a diákoknak, nyugdíjasoknak – írja a Blikk. A lap szerint a vasútra és a Volán-buszokra is hasonlóan drágábban szállhatnának fel a tanulók és az idősek, akik eddig nem fizették meg a teljes árú jegyet.

A diákoknak és nyugdíjasoknak eddig azért került kevesebbe az utazás, mert az állam kifizette a különböztet a BKV-nak. De csak elvileg, az árkiegészítés ugyanis nem fedezte a teljes árú és a kedvezményes bérlet közti különbséget. Jelenleg bérletenként csaknem 4 ezer forintot pedig a közlekedési vállalatnak kellett lenyelnie.

Ez a rendszer ellentétes az Európai Unió egyik jogszabályával, az EU-ban nem lehet olyan szerződést kötni, hogy abból vesztesége legyen a közszolgáltató cégeknek. Rövidesen lejárnak a BKV-val és tucatnyi Volán-társasággal kötött közszolgáltatási szerződése, újakat pedig már csak az új feltételekkel szabad kötni – írja a Blikk.

A BKK szerint ez tévedés

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményben cáfolja a Blikk értesüléseit. Azt írják: “Teljes tévedés, rémhírkeltés a Blikk mai cikke, nincs olyan uniós szabály, amely szerint duplájára kéne emelni a tanuló vagy nyugdíjasbérletek árát májustól, és nincs is ilyen terv. Ezt a lapnak is megírtuk, sajnálatos, hogy ennek ellenére megjelent a cikk, ráadásul a fentiek nélkül. Egy ilyen mértékű, kétszeres áremelésnek sem gazdasági racionalitása, sem jogi indoka nincs.”

Címkék: bérletbkv