Újabb körlevelet írt Hoffmann

A pápai körlevél mellett egy musicalt is levélben ajánl az iskolák figyelmébe az oktatási államtitkár.
Kapcsolódó cikkek

Hoffmann Rózsa minisztériumi fejléces körlevélben, államtitkári minőségében egy még el sem készült előadás próbáinak megtekintésére kapacitálja a pedagógusokat az iskoláknak küldött körlevelében – számol be a 7ora7.hu színházi lap.

Az államtitkár a Madách Színház Én, József Attila című, a költő életéről szóló zenéd darabjára a bemutató előtt majdnem másfél hónappal hívja fel a figyelmet. Mint írja, az előadásban kizárólag megzenésített József Attila versek szólalnak meg. Hoffmann népszerűsíti a színház azon tervét, hogy januárban magyartanárokat hívnának meg a próbákra, hogy kedvet csináljanak az előadás megtekintéséhez. „Amennyiben rokonszenvesnek találja a kezdeményezést, kérem éljen vele!” – zárul a december 29-én kelt levél.

Az Én, József Attila című musical a Madách Színház tavalyi musicalpályázatán indult, ám nem ért el helyezést. Utóbb azonban a színház mégis repertoárjára vette az előadást. Szokatlan, hogy egy államtitkár közvetlenül részt vesz egy musical reklámkampányában, de talán József Attila népszerűsítése miatt ez még magyarázható.

A 7ora7.hu azonban felhívja a figyelmet Kiss Judit Ágnes író, költő, dramaturg november 16-i blogbejegyzésére, ami tovább árnyalja a képet. „Ma megtudtam, hogy a musicalpályázatban díjat nem nyert József Attiláról szóló darabot a színház bemutatja, mivel valamelyik szerző az államtitkárig ment a panasszal, hogy nem díjazták a munkáját. Az államtitkár felhívta a színházigazgatót, aki lelkesen felajánlotta, hogy természetesen ő maga fogja rendezni a művet. Az csak személyes vélemény, hogy megzenésített JA-versek mellé saját dalszövegeket írni szakmai öngyilkosság, gyenge dalszövegeket pedig dilettantizmus, az pedig végképp személyes és laikus, hogy a zene feledhető, de az eljárás elkeserít. Hogy csak egy telefon az államtitkár úrnak. Én miért nem hívom fel? Hogy nem tudom a számát? Hogy ha tudnám, se tenném meg? De itt így megy ez, Mr. Vonnegut.”