Még 65 nap a nyitásig: elkészült a Mobilis

Már nem kell sokat várniuk a fiataloknak, hamarosan megnyitja kapuit az egyetemi csarnok szomszédságában felépült Mobilis. A játszóház 1,7 milliárd forint uniós támogatással, és az önkormányzat 200 millió forint értékű önrészével állhat a tudomány szolgálatában.

Január 10-én, a Széchenyi István Egyetem nyílt napjával egy időben mutatták be az elkészült, közel 2800 négyzetméteres kiállítási központot, a Mobilist. A tudományos játszóházba elsőként a hallgatók léphettek be, ami nem véletlen, hiszen az épület a jövőben éppen az ifjúságnak nyújt majd kutató teret. Elsősorban a fiatalok pályaválasztási orientációja, a természettudományi és műszaki életpályák népszerűsítése, valamint a gyermekek ez irányú ismereteinek élményszerű bővítése a cél, mindezt úgy, hogy a hagyományos iskolai kereteket átlépjék a nebulók. A Mobilist jövő héten rendezik majd be, azzal a 74 darab eszközzel, mely kifejezetten a járműiparra, a közlekedésre és a mozgás fizikájának bemutatására specializálódtak.

Izgalmas ház, különleges terek

A Mobilis nemcsak funkcióját, hanem felépítését illetően is különleges. Az épületet Nagy Iván, Ybl-díjas építész tervezte, aki elmondta, hogy az ívháromszög alapformájú kialakítás reagál a terület jellemzőivel, például a folyópartok ívelt vonalaira. A rejtett, de a tetőn kibukkanó belső mag viszont illeszkedik a campus ’70-es években létrejött derékszögű koordináta rendszeréhez. A központ egyébként éppen a vizek közelsége miatt lábakon áll, a külvilághoz hidak kötik. A science center három szintes, benne helyet kap egy kreatív foglalkoztató, egy látványlabor, e-olvasó, előadóterek, de egy 100 fő befogadására képes konferenciaterem is.

Utat nyit a jövőbe

A látványos fizikai kísérletek és bemutatók, az innovatív fejlesztések mindennaposak lesznek a Mobilis életében. A kiállítási eszközök telepítése után, márciusban teljes felszereltséggel megnyílhat a központ, amely munkalehetőséget is kínál a hallgatóknak. Ők demonstrátorként lehetnek aktív tagjai majd a Mobilis kreatív csapatának.