Leier nem fél a válságtól

A Magyarországon uralkodó helyzettől nem csak a magyarok, hanem a külföldi befektetők is tartanak, de a győri székhelyű Leier cég optimista maradt.

A jelenlegi helyzet miatt egyre több burgenlandi beruházó bizonytalanodik el a rájuk nehezedő terhek miatt. Az ország egyre nagyobb deficittel küzd, ahol a kormány döntései alapján a vállalkozóknak is többet kell fizetni. A bankadó bevezetése az osztrák pénzintézeteknek akkora nyereségkiesést jelent, hogy kénytelenek csökkenteni a dolgozói létszámot. A Sopron Bank Burgenlandnak például 1,3 millió eurót kellene fizetnie, ami a bank nyereségének a felét jelenti.

A pénzintézetek mellett a már említett külföldi befektetőknek, vállalkozóknak is van mitől tartaniuk. “Burgenlandi befektetők egyelőre nem érintettek, de köreikben nő a bizonytalanság”, mondta Peter Wrann, a Gazdasági Kamara külkereskedelmi szakértője. Az utóbbi időben jelentősen csökkent a magyarországi beruházások iránti érdeklődés, sok vállalkozó várakozó állásponton van, figyelve a magyar politikai és gazdasági helyzet további alakulását.

A magyarországon győri székhellyel működő Leier cég vezetője, Michael Leier optimista maradt. Őt sokan úttörőnek tekintik a magyarországi vállalkozást illetően. Szerinte a magyar gazdaság alapjában véve egészséges, ő személy szerint ez évben ismét 6 millió eurót tervez befektetni. A Leier cég az elmúlt évben csaknem 9 százalékos forgalomnövekedést könyvelhetett el Magyarországon. A cégcsoport 6 magyarországi betonüzemével, és 2 téglagyárával a magyar szerkezeti építőanyag-gyártás meghatározó szereplője. Hazai üzemeiben közel 1000 dolgozót foglalkoztat. A cégcsoport üzemeit folyamatosan korszerűsíti, az elmúlt tíz év során, több mint 30 milliárd forintot költött magyarországi beruházásokra. A cégvezetőt 2011-ben “Győr Megyei Jogú Város Díszpolgára” címmel tüntették ki, mellyel az üzletember kiváló gazdasági eredményeit, Győrt gazdagító, maradandó értékeket teremtő műemléki és gazdasági beruházásait, valamint karitatív tevékenységét ismerték el.