Gyurcsányék megosztják a baloldalt

Az MSZP-hívek fele rájuk szavazhat 2014-ben, az LMP követői viszont elutasítóak.

A jobboldaliak szinte kivétel nélkül elutasítják Gyurcsányt és követőit, tíz LMP-szavazóból hét ugyancsak azt mondja, hogy nem szavazna rájuk, viszont az MSZP táborának több mint a fele (53 százalék) elképzelhetőnek tartja, hogy a Demokratikus Koalíció neve mellé tegye az ikszet 2014-ben – derül ki a Századvég felméréséből.

A vizsgálat azt mutatja, hogy a teljes népességet vizsgálva – jelentős megosztottság mellett – a relatív többség a kiválást az MSZP számára inkább előnyösnek (35 százalék) tartja. A témát megítélni tudók és véleményt nyilvánítók körében, politikai önbesorolás szerinti bontásban a baloldali szavazók 61 százaléka, a magukat semlegesnek valló, középen állók 57 százaléka tartja az MSZP számára inkább előnyösnek a különválást.

A jobboldali szavazók többsége (54 százalék) viszont ellenkezőleg, inkább hátrányosnak véli az MSZP számára a volt miniszterelnök új pártalapítási döntését.

A megkérdezett választók 92 százaléka hallott arról, hogy Gyurcsány Ferenc kilépett az MSZP-ből, és új pártot alapított Demokratikus Koalíció néven. Az ügy ismertsége kiemelkedően magas, ami minden bizonnyal az intenzív médiabéli megjelenéseknek köszönhető.