Nagyon drága a sertéshús

Szakértő szerint a kilónkénti ár napokon belül átlépi a 400 forintot, ám 410 forint fölé nem fog menni, ha a körülmények nem változnak jelentősen.

Az élő sertés áremelkedése ugyan megállhat, de ez még nem épült be az átadási árakba, ezért a húsok és húskészítmények folyamatos drágulása várható a következő hónapokban – írta a Világgazdaság csütörtökön.

Az élő vágósertés ára a januári 292 forinttal szemben októberben 349 forint volt, hétfőn pedig már 390 forint kilogrammonként, ami több mint 21 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti 320 forint körüli szintet.

A lapnak Raskó György agrárközgazdász a forintgyengüléssel magyarázta az áremelkedést. Úgy vélte, a kilónkénti ár napokon belül átlépi a 400 forintot, ám 410 forint fölé nem fog menni, ha a körülmények nem változnak jelentősen. Ez nagyjából megfelel a francia és lengyel árszintnek, valamint a szállítással csökkentett német árszintnek – tette hozzá.

Éder Tamás, a Hússzövetség és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége elnöke a lapnak azt mondta, az uniós piacokon néhány hete már leállt az áremelkedés, így itthon is erre lehet számítani. Ugyanakkor hozzátette: mivel az élő sertés árának hónapok óta tartó növekedése csak részben jelent még meg az átadási árakban, ezért március végéig még folyamatos húsáremelkedés várható, utána pedig stagnálás valószínű.

Címkék: húsdrágulás