Bóvlizás és matolcsyzás a parlamentben

Ötnapos üléssorozatot tart az országgyűlés. A hétfői maratoni szavazás várhatóan éjjelig tart. Parlamenti összefoglaló.

A frakcióalapításukban megakadályozott Demokratikus Koalíció (DK) tagjai a sajtótájékoztatót, mint műfajt használják ki és fel, hogy elérjenek az emberekhez – tudósít a Policity. Koradélután Molnár Csaba bóvlizta le a kormányt és a miniszterelnököt is, de felajánlotta a DK gazdasági együttműködését is. Javaslata szerint a kormánynak egy készenléti IMF-hitelt kellene felvennie, és búcsúznia Matolcsy Györgytől.

A bóvlizást Mesterházy Attila, az MSZP elnöke folytatta napirend előtt, ő is a nemzetgazdasági miniszter távozását követelte, amikor azt mondta, hogy „térjen észhez a kormány”.

Harrach Péter (KDNP) is felszólalt napirend előtt, ő a görög hajósokról értekezett, amikor arról beszélt, hogy az ő hajójuk megfeneklett, de a magyar kormány hajója sikeresen elkerülte a veszélyes vizeket, mert a magyar kormányos a helyén van.

Szanyi Tibor (MSZP) a Rába megvásárlása felől érdeklődött, szerinte az összes magyar gyárat államosítani kellene, de a szocialista képviselő meglátta az ördögi tervet ebben is: a kormánynak a Rába földjeire fáj a foga.

A mindenkori levezető elnökök különösen vidám hangulatban voltak ma, Kövér László (Fidesz-KDNP) például arra adta meg a lehetőséget Szanyinak, hogy elfogadjon egy államtitkári választ. De Újhelyi István (MSZP) is megjegyezte, hogy „minden nap öröm számára, amit a képviselőkkel tölthet.”

Farkas Gergely egy Jobbiktól szokatlan témát érintett: a gyógyszerfüggőséget, ezzel meg is fogta Halász János államtitkárt, aki csak annyit mondott: a kormány minden tőle telhetőt megtesz ebben az ügyben (is).

Matolcsy György hosszú idő után tette tiszteletét a Házban, az ellenzéki képviselők meg is ragadták az alkalmat, hogy feltegyék neki kérdéseiket. Azonnali kérdést tett fel neki Tóbiás József – az MSZP bekiabáló embere – aki szintén távozásra szólította fel Matolcsyt, de ugyanígy tett Vágó Gábor, az LMP képviselője is, és Burány Sándor MSZP-s képviselő is.

Volt bújtatott cigányozás és zsidózás is, ebben a Jobbik jeleskedett, de ezt már annyira megszokták a képviselők, hogy Révész Máriusz el is aludt közben

Címkék: parlament