Alulról jön az új bal

Illegális temetői akció, levágott láb, gombóc a torokban. Új párt alakul.


A szocik minimum másfél éve bevert orral hevernek a földön, plusz múlt szombaton a villamos levágta a lábukat – azóta a saját útját járja a Demokratikus Koalíció -; nem kell kordzakós politikai stratégának lenni, hogy sejtse az ember: most kell balos pártot alapítani.

Alakult is egy szerdán, illetve alakulóban van. A 4K! sajtótájékoztatón jelentette be, hogy párttá, konkrétan baloldali patrióta párttá szerveződik. Egyetemi bulik másnapját idéző díszletek közt (kávéház) és ezzel harmonizáló hangulatban, viszont sok kamera előtt hangzott el a jelzett beismerés három fiatalember felvezetésében.

A cél reális. A remélt szimpatizánsok november harmincadikáig regisztrálnak az egyelőre mozgalomként működő formáció honlapján, helyi csoportokba szerveződnek, részt vesznek a párt programjának és alapszabályának előkészítésében, majd jövő májusban kongresszust tartanak, és igazából is párttá alakulnak.


Készülődik az Új Baloldal
Fotó: Kummer János

A terv grandiózus. Ahogy a mozgalom vezetője, Istvánffy András szónokolta október huszonharmadikán a “Nem tetszik a rendszer”-tüntetésen: „Most már se jogállam, se létbiztonság, se szolidaritás nincsen. Csak félelem, létbizonytalanság és mindent átható cinizmus.” Ezért a 4K! most új erőt szervez, aztán az Orbán-rendszert leváltó összefogást gründol, majd megteremti a negyedik köztársaságot. Ennek érdekében „bármelyik baloldali erővel hajlandóak időleges szövetségre lépni”. Ebbe a mindenbe (időlegesen) beletartozik maga a vérző MSZP és a szerdai sajttájon Istvánffy által szintén a régi baloldal részeként aposztrofált Gyurcsány-párt, valamint a bázisdemokráciája fogságába esett LMP is. A Jobbik meg nem – ez jó hír.

Istvánffy – mint egy igazi politikus – többször is történelmi pillanatnak minősítette napjainkat. Elmondta, hogy bár a programot megannyi szimpatizánsi kéz és gondolat alakítja, azért a 2014-es választási program megalkotását szakértőkre bízzák majd. „Aktív, fejlesztő”, értsd jókora államot szeretnének, képviselnék a munkavállalókat, és persze új alkotmányt akarnak a „fideszes egypárti” alaptörvény helyett. Alapelveket, „világnézeti sarokköveket” fektetnek le, ezzel akadályozva meg, hogy „a politikai palettán ide-oda mozogjunk, mint a többi párt”. Aztán, ha a vezetés kitévedne a sarokkövek közül, a tagság majd jól visszaterelheti őt a kívánt útra. Kell ez az alulróljövőség, mondják, a baloldalisághoz, hiszen „ami felülről jön, nem tud autentikusan baloldali lenni”.

A 4K! Y-generációs. Megmagyarázzuk: a 4K! azt jelenti, hogy „Negyedik köztársaságot!”, az Y-generáció pedig „egy új típusú nemzedék, melynek kialakulásában a technológia száguldó fejlődése játszott rendkívül fontos szerepet”, lásd még a Wikipédiát. Párttagokat az aktív civilekből regrutálna a 4K!, szavazókat pedig a csalódottak köréből, valamint a két nagy párt szimpatizánsai közül hódítana.

Nem tudjuk nem leírni: a sajtótájékoztatót vidám pillanattal ajándékozta meg egy kereskedelmi televízió riportere, aki – kérdés formájában – még egy 4K!-alakulásba is bele tudta szuszakolni az őszödi beszédet. Meg is tudtuk, hogy Istvánffy szerint is 2006 szeptemberével kezdődött Magyarország „permanens politikai válsága… Gyurcsánynak le kellett volna mondania”.


Istvánffy András
Fotó: Kummer János

Ez tök komoly?

Micsoda?

A pártalapítás.

Miért ne lenne komoly?

Pénz és háttér nélkül, baráti körből pártot alapítani nem éppen sikerélménnyel kecsegtető vállalkozás. Igaz, egykor a Fidesznek, tavaly meg az LMP-nek is sikerült, de azok speciális pillanatok voltak.

A speciális pillanat most is itt van. Óriási parlamenten kívüli ellenzéki mozgalom indult el ebben az évben, amelynek nincsen politikai képviselete. Egyébként az LMP mögött a párttá alakuláskor nemcsak egy baráti kör, hanem komoly zöld és egyéb civil háttér létezett, sok tag a Védegyletben tevékenykedett vagy a Greenpeace körül mozgott. A 4K! is már négy éve működik, számos flash mobot szerveztünk és a Milla munkájában is részt vettünk. Tehát nem kocsmaasztal mellől indultunk. Illetve nem most indultunk onnan. A 4K! komolyan van gondolva.

Jól értettem, hogy 2014-ben a parlamentbe akarnak kerülni?

Nyáron döntöttünk úgy, hogy pártszervezésbe fogunk. Mégpedig azért, mert olyan szintű kiábrándultság uralkodott el a kormány politikájával és a parlamenti ellenzék tevékenységével kapcsolatban a társadalomban, hogy van esélye egy új pártnak. Ha nem egy új, baloldali erő csatornázza be ezt az elégedetlenséget, akkor a Jobbik profitál belőle.

Egyedül is meglehet az öt százalék?

Ha az új választási törvényben megmarad ez a küszöb, akkor reális esély van a bejutásra.

Nem lesznek bent a híradókban, az újságokban. Nem lesznek láthatóak.

Hasonló megjegyzéseket kaptunk, amikor a Milla egy kis Facebook-csoportként szerveződni kezdett, aztán csak eljutott a több tízezres tüntetésekig.

Az öt százalék több tízezernél odébb van.

Egyre nő az internet szerepe a tájékozódásban, de a következő három évben ettől függetlenül is ki tudunk majd lépni az ismeretlenségből. Nagy célokat kell kitűzni.


Nagy András és Vekerdy Panni szóvivő, Istvánffy András koordinátor
Fotó: Kummer János

Ott volt a gombóc a torkukban a sajtótájékoztató alatt.

Igen, új nekünk ez a helyzet, új feladat ránk szegeződő reflektorok előtt beszélni.

A törvényektől kevésbé tartanak, mint a kameráktól.

Mert?

Aktivistáik szerda reggel suttyomban megmászták a Fiumei úti sírkert Munkásmozgalmi Pantheonját, és a szocreál szoborcsoport fölé „Elvtársak, tényleg vége!” molinót lógattak.

Azzal nem sértettünk törvényt, ugyanis nem követtünk el rongálást, destruktív tevékenységet. Akcióink során néha feszegetjük a közízlés határait, de törvényt soha nem szegünk.

Címkék: 4kbaloldalpart