Jólétre cserélt szabadság?

A Nézőpont Intézet felmérése szerint az MSZP, a Jobbik és az LMP hívei a Fidesz támogatóinál jóval inkább hajlanának erre

Nézőpontok harca: demokrácia vagy jólét? címmel ismerteti a Magyar Nemzet a Nézőpont Intézet felmérését, amely szerint az MSZP, a Jobbik és az LMP hívei a Fidesz támogatóinál jóval inkább hajlanának a jelenlegi demokratikus berendezkedés lecserélésére.

A Jobbik szimpatizánsok 65, az MSZP támogatók 57 százaléka fogadná el – biztosan, illetve inkább igen – a gyors gazdasági fejlődés áraként egy akár jobb-, akár baloldali autoriter rendszert. Az LMP hívek 38, a Fidesz támogatók harmada menne bele egy ilyen cserébe.

A “rendszerváltásra” – pártállástól függetlenül – a legkevésbé iskolázottak a legnyitottabbak. Az alapfokú képesítéssel rendelkezők 34, a középfokú végzettségűek 23, a felsőfokúak 18 százaléka menne bele egy váltásba a jólétért cserébe. Az összes megkérdezettet figyelembe véve 100 emberből 29 biztosan igent, 16 inkább igent, 11 inkább nemet, 34 biztosan nemet mondott, 10-en pedig nem tudtak vagy akartak válaszolni a felvetésre.

A Magyar Nemzet a felmérés kapcsán furcsállja, hogy miközben az Orbán-kormányt a demokrácia  felszámolásával vádolja az ellenzék, az MSZP, a Jobbik és az LMP hívei a fideszeseknél jóval nagyobb arányban cserélnék le a mostanit egy autoriter rendszerre.

A Nézőpont Intézet október elején ezer ember telefonos megkérdezésével készítette kutatását.