Orbán nekimegy a bankoknak

Orbán Viktor szerint ahhoz, hogy az emberek pénze biztonságban legyen, a kereskedelmi bankokat el kell választani a befektetési bankoktól.


Fotó: Kummer János

Orbán Viktor a hétvégi brüsszeli csúcsot értékelte napirend előtt az Országgyűlésben. Mint mondta, Európa nagy döntések előtt áll, a görög csőd nyilvánvaló, a teljes összeomlástól kell megmenteni Görögországot.

„Hiába kaptak az európai bankok nagy segítséget néhány éve, most újra segítségért kilincselnek, itt valami nincs rendben. Nem normális, hogy közpénzből tartjuk életben a bankokat”- jelentette ki.

A kormányfő szerint Magyarországnak ahhoz, hogy sikeressé váljon, el kell rugaszkodnia a veszélyzónától. Az unió lassú és körülményes, sok állam a politikai bénultság állapotában van – érvelt a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Magyarország sikere nem lehet független Európa sorsától, de nekünk megvannak a saját céljaink.

Orbán Viktor szerint a forint árfolyammozgását az euró gyengesége okozza, és a görög csőd következményei beláthatatlanok. Folytatni kell az államadósság elleni küzdelmet, és a devizaadósságból ki kell menteni a családokat.


Fotó: Kummer János

Az európai gazdaságban gyors növekedés nem vártható, nem számíthatunk arra, hogy kedvezőbbé válik a gazdasági környezet. „Az új recepteket nekünk kell kiizzadnunk magunkból”.

Az unió továbbra is számít a magyar munkaerőre, ez pedig nekünk probléma. Ahhoz, hogy egymillió munkahelyet hozzunk létre, szükségünk van munkaerőre – mondta a kormányfő. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Magyarországon az emberek keveset keresnek, ezért megfelelő ütemben – a vállalkozások működőképességét nem veszélyeztetve – emelni kell a béreket, ami csak minimálbér-emeléssel indítható be.

Minden országnak az az érdeke, hogy egyetlen bank se gondolja magát pótolhatatlannak. Európa elemi érdeke, hogy felülvizsgálja a bankok működésének szabályozását – húzta alá, majd azzal folytatta: ahhoz, hogy az emberek pénze biztonságban legyen, a kereskedelmi bankokat el kell választani a befektetési bankoktól, a kettő “összenövése” ugyanis hozzájárult ahhoz, hogy a betétesek pénzét a legbonyolultabb befektetések keretében lehetett kockára tenni.

“A szabályozás nem szitokszó” – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint egy piac szabályok nélkül nem piac többé, “hanem tiszta lutri, (…) ahol mindig a legcinikusabbakra mosolyog rá a szerencse”.”Mi nem tudjuk kifizetni sem a bankok, sem a bankárok veszteségét” – közölte, kiemelve: befektetéseikért a tulajdonosoknak, a részvényeseknek kell vállalniuk a felelősséget.

Szerinte Európa nehezen szánja rá magát, hogy szakítson azokkal a megoldásokkal, amelyek a válsághoz vezettek. Nekünk van esélyünk, mert bizonyos tekintetben előrébb tartunk: nem szabad hagyni hogy az Európai Unió lassúsága visszahúzzon bennünket. Mi magyarok elsősorban magunkért küzdünk, senki más nem fog értünk egy fűszálat sem keresztbe tenni – zárta beszédét Orbán Viktor.