Pintér optimista az új közmunkaprogram miatt

Az új közmunkaprogram eszköz lehet a gazdaság élénkítése és a munkanélküliség csökkentésére - véli a belügyi vezető.

A közmunkaprogram csak eszköz lehet arra, hogy a gazdaságot élénkítsük, a munkanélkülieket értékteremtő munkára szoktassuk – fogalmazott Pintér Sándor belügyminiszter szombaton a Lakiteleki Népfőiskolán.

Magyarországon 595 ezer ember keres állást, az analfabetizmus határán állótól a legmagasabb végzettségű emberig – hangsúlyozta a miniszter. Utalt szociológiai felmérésekre, amelyek szerint, ha egy családban két generáció nem dolgozik, a harmadik már biztosan nem fog dolgozni.

A belügyminiszter szólt arról, hogy Magyarországon 53 különböző segélyhez lehet jutni munka nélkül, s e területen – szavai szerint – a legalacsonyabb végzettségűek a “legműveltebbek”.

Pintér Sándor kiemelte: a közmunkaprogram sikere érdekében piacot kell teremteni, amely képes lesz felszívni a munkanélkülieket, s ezt a mezőgazdaság és az állami beruházások területén találták meg. A közmunkaprogramért is felelős miniszter leszögezte: az a munkanélküli, aki az értékteremtő munkába hívó kérésnek nem tesz eleget, az nem kaphat segélyt.

Pintér Sándor beszámolt arról is, hogy megkezdődött a kísérleti mintaprogram 13 megye 26 kistérségének 525 településén. Közlése szerint a programrendszert egyeztették az önkormányzatokkal, az Országos Roma Önkormányzattal és a helyi roma kisebbségi önkormányzatokkal.

Pintér Sándor szavai szerint a többi kistérség sem marad magára, ott az egyéni gazdálkodás fejlesztéséhez szeretnének támogatást adni.

Címkék: Pintér Sándor