Kampányidőszakban drágábban működhetnének a pártok

Decemberre életbe léphet a pártfinanszírozás új koncepciója. A Fidesz frakcióvezetője szerint a kampányon kívül csökkenthetők a költségeik.

A Fidesz vezetésének az a döntése, hogy szeptember végén, október elején tegyenek javaslatot az elnökség számára az új párttörvényre és pártfinanszírozási rendszerre, valamint ebben szabályozzák a kampányfinanszírozás ügyét is – mondta el a HVG.hu-nak adott és hétfőn megjelent interjúban Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője.

A kormánypárti politikus hozzátette: folynak az egyeztetések, “azt gondolom, október közepére láthatóvá válik a javaslat, az én feladatom, hogy ezt bemutassam az elnökségnek”. Lázár János elmondta, a törvénynek decemberig meg kell születnie.

A részletekkel kapcsolatban kifejtette: a mai gazdasági viszonyok között -– a kampányidőszakot leszámítva -– csökkenthető a pártok működésére fordított pénz.

A kampányidőszakra meg kell hozni néhány döntést: ezek a reklámozás, a hirdetések szabályai, illetve a támogatások összegének, nyilvánosságra hozatalának kérdése. “Annak vagyok a híve, hogy lehessen külső támogatás, de teljes nyilvánosság mellett” – tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.