Nem vesznek fel gyest a képviselőnők

Egyikük sem kért ilyen jellegű támogatást az elmúlt 15 évben.

Az elmúlt 15 évben egy képviselő sem igényelte a gyes vagy a gyed folyósítását – írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet a parlament sajtóirodájára hivatkozva.

A lap azt írta: a képviselőkre nem a munka törvénykönyve, hanem a képviselők jogállásáról szóló törvény vonatkozik, amelyben nincs meghatározva, hogy meddig lehet valaki gyesen, és azt sem szabályozza a törvény, hogy a gyerekneveléssel töltött időre mennyi fizetés jár a képviselőnek. Vagyis – a Magyar Nemzet szerint – a gyermekükkel otthon maradó képviselőknek nem kell félniük attól, hogy felmondanak nekik, ráadásul a gyerekneveléssel töltött időre megkaphatják a teljes fizetésüket akkor is, ha egyáltalán nem járnak be a munkahelyükre, mivel a frakcióvezetők igazolják a kismama távolmaradását a törvényhozatalkor, a bizottságokban pedig más szavaz helyettük.

A lappal az igazságügyért felelős államtitkárság azt közölte: a vonatkozó rendelkezések alapján az országgyűlési képviselő jogállását nem befolyásolja, ha az illető gyermeket vállal.