Gyermekek éhínsége

Hamarosan 200 ezer család kap havonta 25 kg kukorica-szója keveréket, 3 liter étolajat és 15 kg babot az UNICEF étkeztetési programja keretében Közép- és Dél-Szomáliában. Itt a legsúlyosabb az éhínség, ami elsõsorban a gyerekeket veszélyezteti; félmillióan közvetlen életveszélyben vannak.

A szárazság, a kimaradt termés, az elpusztult haszonállatok mellett évtizedek óta tartó polgárháború súlyosbítja a helyzetet Szomáliában. Az UNICEF azon néhány szervezet egyike, amely a felkelõk által ellenõrzött területeken is eljut az ott élõ gyerekekhez.

A Gyermekalap 70, fõként helyi szervezettel együttmûködve, 800 olyan központot tart fenn az országban, ahol speciális étkezést biztosítanak az akut alultápláltságban szenvedõ gyerekeknek.
Az éhség mellett a járványok jelentik a legfõbb veszélyt. Ezért az UNICEF az elmúlt hetekben kanyaró és gyermekbénulás elleni védõoltáskampányt indított. A cél: 2,5 millió 6 hónap és 15 év közötti gyerek beoltása. Az egyre gyakrabban elõforduló kolera ellen pedig egészséges ivóvíz és jobb higiénés körülmények biztosításával próbálnak védekezni.

A katasztrófa komoly logisztikai feladatok elé állítja a szervezetet. Mivel a tengeri szállítás meglehetõsen hosszú idõt vesz igénybe, a segélyszállítmányok nagy részét átmenetileg légi úton kell célba juttatni. Ez megduplázza a segítségnyújtás költségeit. Ezért ingyenes vagy kedvezményes szállításra hívta fel az UNICEF a légitársaságokat. Sikerrel. Eddig 2000 tonna élelmiszert, kórházi felszerelést, gyógyszert tudott pl. a British Airways, a Virgin Atlantic, a Lufthansa vagy a Fedex segítségével a régióba szállítani.

A súlyos aszály nemcsak Szomáliát, hanem Kenya, Etiópia és Dzsibuti egyes tartományait is sújtja. A régióban összesen 2 millió kisgyerek vár humanitárius segítségre. Ahhoz, hogy az UNICEF segíteni tudjon rajtuk, adományokra van szüksége, mivel a szervezet programjait kizárólag önkéntes felajánlásokból és hozzájárulásokból finanszírozza.

Konkrétan így segít az UNICEF:

• 3 000 Ft adományból 30 csomag vitaminokkal dúsított tápszert vásárolhat, melybõl 10 napon keresztül biztosíthatja egy súlyosan alultáplált kisgyerek étkezését.

• 10 000 Ft adományból 20 zacskó speciális tejport szerezhet be, melybõl 50 liter kalóriadús italt oszthat szét a gyerekek között.

• Fél évre biztosíthatja egy gyerek élelmezését, ha Ön egy évig havi 3 000 forintot adományoz.



Fotó: UNICEF/HOLT

__##

__k_fn9_cikk_banner__##__

Címkék: PR-cikkek