Földi: a Céget lebénítja a politika

Döbbenetes, döbbenetes, döbbenetes. Így kommentálta a legújabb „megfigyelési ügyet” Földi László, az Információs Hivatal egykori mûveleti igazgatója a köztévében.

Döbbenetes, hogy egy fõigazgató laptopján operatív anyag van. Döbbenetes az, hogy ott is maradt. És döbbenetes, hogy a titkosszolgálatok ügyét megint az utcára viszik – mondta.

A titkosszolgálat olyan helyzetbe került, hogy lassan nem tud dolgozni. Nem arról beszélünk, hogy valaki tévedett, hanem hogy a szolgálat az elõzõ ciklusban az ellenzéket megfigyelte – mondta. Földi szerint az történhetett, hogy a titkosszolgálat vezetõi beszálltak egy választási küzdelembe, és megpróbáltak az ellenfélrõl adatokat gyûjteni. Ha fedõnevet kap a politikus, akkor vagy elkövetett valamit, vagy célszeméllyé vált.

Földi László szerint ebben az ügyben a szabálytalan keveredik az erkölcstelennel, a dilettantizmus pedig végig ott van. Ez nem azt jelenti, hogy a titkosszolgálat volt dilettáns, hanem annak csupán néhány tagja – mondta. Földi úgy gondolja: a hatóság (ügyészség) szégyenlõsségét meg kellene szüntetni, és kiállni a nyilvánosság elé, tisztázni, hogy az ügyben folyik nyomozás vagy nem.

Szilvásy: egy szó sem igaz

Ha Orbánról és Kövérrõl adatokat gyûjtött volna az NBH, az államtitok lenne, és nem szivároghatott volna ki – mondta a volt titokminiszter. Szilvásy György szerint csak figyelemelterelésre szolgálhat a Heti Válasz és a Magyar Nemzet cikke. Az exminiszter a Népszavának úgy fogalmazott, a sajtóban megjelent információkat nyilván azért tették közzé a jobboldali orgánumok összehangoltan, mert azok nem képeznek államtitkot – nem is képezhetnek, hiszen nyilvánvalóan nem igazak. Ha valósak lennének ezek a csak találgatásnak nevezhetõ feltételezések, államtitoksértés miatt nyomozást kellene indítania az ügyészségnek.

Labor hallgat, Vadai nem tudta, Orbán igen

A Népszabadsággal Laborc Sándor volt NBH-fõigazgató azt közölte, hogy az ellene korábban indított ügyekben követett gyakorlatához híven nem kommentálja a vele szemben megfogalmazott vádakat. Szerinte, ha létezik egyáltalán az újabb megfigyelési ügy, a nyomozati iratokat biztosan titkosították, márpedig államtitkot sérteni a legkevésbé sem szeretne. “Errõl eddig soha életemben nem hallottam, nem tudom mi ez. Ez nekem új” – így reagált a cikkekre Vadai Ágnes szocialista politikus, aki anno a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagja volt, a jelenleginek pedig elnöke. Orbán Viktor viszont már 2-3 hónapja tud errõl, akkor tájékoztatta a belügyminiszter arról, hogy valakik az õ és felesége telefonhívásairól korábban “híváslistákat állítottak össze és egy rajzot készítettek arról, hogy kikkel állnak kapcsolatban”. Orbán ezt “disznóságnak” nevezte és mint mondta “rendes ember ilyet nem csinál.”

Címkék: Belföld