Lassan hódít a SZÉP kártya

Mától a kisebb, de legalább internettel rendelkezõ szállásadók és utazásszervezõk is bekapcsolódhatnak a Széchenyi Pihenõkártya programba. Még nem sok kártya került forgalomba és kevesen fizették vele a nyaralásukat. A forgalom felfutása az üdülési csekk elsorvasztásával párhuzamosan õsztõl, illetve inkább jövõre várható.

A július eleji kezdés óta 620 elfogadóhely, háromféle elfogadási mód, 100 regisztrált munkáltató, 700 kártyabirtokos, átlagban 50 ezer forintos feltöltéssel és néhány éles tranzakció az OTP Pénztárszolgáltatónál. Több mint száz regisztrált elfogadóhely és élénkülõ munkáltatói érdeklõdés a szolgáltatást augusztus elején indító MKB-nál. Fõszezon végére ennyi eredményt könyvelhet el a kissé késve indított, az üdülési csekket felváltó új cafeteria-elem, a Széchenyi pihenõkártya.

Az év végéig a kibocsátó OTP Pénztárszolgáltató azt szeretné elérni, hogy legalább 8000 elfogadóhelye legyen és több ezer kártyabirtokosa – tudtuk meg keddi sajtótájékoztatójukon.

Várakozások

Jövõre már csak SZÉP kártyát lehet kibocsátani, üdülési csekket nem, így amelyik szállásadó részt akar ebbõl az üzletbõl, annak nem érdemes sokat várnia a csatlakozással.

2011-re több százezer kártyabirtokosra számít az OTP Pénztárszolgáltató, és az eddigi átlagosan 50 ezer forintos feltöltésre. Vagyis kevéssé várja, hogy a munkáltatók kihasználnák a kedvezményes adózással adható 300 ezer forintos maximális keretösszeget.
Nagy áttörést a forgalomban idénre már nem várnak, inkább jövõre – tudtuk meg Róth Lajos vezérigazgatótól.

Óvatosak a munkáltatók

A Cafeteria TREND szakértõje, Fata László szerint óvatosak az átállással a munkáltatók, egyrészt mert saját adminisztrációjukon is kell módosítani, másrészt mert megvárják, hogy legyen választék az elfogadóhelyekbõl, és a fizethetõ szolgáltatásokból, harmadrészt mert fel akarják készíteni a dolgozóikat a kártya használatára.

Üdülési csekket legkésõbb szeptember 20-ig igényelhetnek még a cégek, és azokat legkésõbb szeptember 30-ig adhatják ki kedvezményes adózással. Amelyik munkáltató még az idénre tervezett üdülési csekk kiadást, az, mint megírtuk, háromféleképpen dönthet, vagy elõrehozza, vagy elhalasztja (de akkor többet adózik), vagy más béren kívüli juttatást ad helyette.

POS, webshop, internet vagy telefon kell az elfogadáshoz

Az OTP-nél többféle szállástípus elérhetõ már, de leginkább a POS terminállal (bankkártya leolvasó) is rendelkezõ nagyobb szállodák és panziók csatlakoztak eddig a SZÉP kártya programhoz. Ezen kívül az online foglalási rendszert üzemeltetõ szállásadók tudtak mostanáig bekapcsolódni, ha megvásárolták a saját (50 ezer forintos) webshopjukat. Ennél a formánál az lehet a nagy elõny, hogy a vendég a pihenõkártyával is elõre fizethet (vagy az elõleget, vagy az egész összeget).

Az OTP most a kisebb, POS terminállal és online foglalási rendszerrel nem, de legalább internettel rendelkezõ szállásadók felé is nyitott. Augusztus végétõl õk is csatlakozhatnak az elfogadóhelyek közé, méghozzá költségmentesen. Az interneten, egy közös használatú webshopon keresztül tudják fogadni és realizálni a pihenõkártyás fizetéseket.

A követezõ lépésben pedig, õsztõl (pontos dátum még nincs) azokat a szálláshelyeket is be akarja vonni az OTP, amelyek telefonon keresztül tudják csak (vagy szeretnék) intézni a kártyaelfogadást.

Az MKB-nál szállodák, panziók, apartmanok, kempingek és magánszállások regisztráltak eddig kártyaelfogadásra.

Az elfogadóhelyek az interneten jelentkezhetnek, akárcsak a munkáltatók, de a szerzõdéseket (illetve azok mellékleteit) postán kell eljuttatni a kibocsátóhoz.

Hol lehet tájékozódni a költési lehetõségekrõl?

A szolgáltatóknál regisztrált szállásadók és utazási irodák fogadhatják el a SZÉP kártyát, és náluk, kizárólag szállásfoglalással együtt lehet fizetni a többi igénybe vehetõ szolgáltatást is. Hogy a szálláshelyeken a szálláson kívül mit lehet fizetni még a SZÉP kártyával, arról a szolgáltatók weboldalán célszerû elõre tájékozódni.

Az OTP Pénztárszolgáltató honlapján jól lehet keresni az elfogadóhelyek között, különbözõ keresési, szûrési feltételeket lehet beállítani, tehát akinek van kártyája, az könnyen tud tájékozódni. Az MKB oldalán néhány napon belül lesz elérhetõ, hol lehet fizetni a kártyával. A Magyar Turizmus Zrt. honlapján még nincs elfogadóhely-lista.

Elméletileg a különbözõ szolgáltatók által kiadott SZÉP kártyákkal bármelyik szerzõdött elfogadóhelyen lehet majd fizetni. Ehhez az kell, hogy a szolgáltatók szerzõdjenek errõl egymással.

Címkék: Belföld