Közvetlen elnökválasztást szeretne Gyurcsány platformja az MSZP-ben

Azt ígérik, mindent megtesznek, hogy a céljukat elérjék.

A Demokratikus Koalíció Platform (DKP) mindent megtesz azért, hogy a párttagok közvetlenül választhassák meg az MSZP elnökét és a szocialista párt megyei elnökeit – tudatta a Gyurcsány Ferenc vezette tömörülés kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a platform elnöksége hétfőn Kötcsén ülésezett, és úgy döntött, mindent megtesznek azért, hogy a november közepén esedékes MSZP-kongresszuson érvényt szerezzenek “a tagság által a pártszavazáson kinyilvánított igényeknek”, így annak, hogy a szocialista párt elnökét és megyei elnökeit közvetlenül válasszák.

A Gyurcsány-platform kezdeményezésére júniusban megtartott pártszavazás eredménytelen volt, a voksolók mintegy négyötöde ugyanakkor támogatta a DKP javaslatait, így a közvetlen pártelnökválasztásra és az átláthatóbb gazdálkodási szabályokra vonatkozót is. Mesterházy Attila MSZP-elnök ezután közölte: arra kérik az alapszabály-szerkesztő bizottságot, hogy a pártszavazásra adott válaszok alapján tegyen javaslatot a dokumentum módosítására, éppúgy, mintha a voksolás érvényes és eredményes lett volna.

A pártszavazással kapcsolatban az MTI-hez eljuttatott, Gyurcsány Ferenc blogjában is olvasható közlés még azt jegyzi meg, hogy az “orkánerejű politikai ellenszélben” megtartott szavazáson a 9200 voksoló párttag 80 százaléka arra szavazott, hogy a MSZP-ben gyökeres változásokra van szüksége.