Hoffmann: minden baj forrása a liberális oktatásirányítás

A kereszténydemokrata szakállamtitkár a volt szabadelvű oktatáspolitikát ostorozta vidéki tanévnyitóján.

“Az iskolarendszernek minden baja arra vezethető vissza, hogy piacként értelmezte a liberális oktatásirányítás” – mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szombaton a dél-somogyi Iharosberényben, a felújított Körzeti Általános Iskola és Óvoda ünnepélyes projektzáró rendezvényén.

A politikus hozzátette: ezt az új törvénynek “orvosolnia” kell. Az új oktatási rendszert “szolgálatnak, mégpedig közszolgálatnak” tekintik, amit nem a piac, nem a gazdaság, nem a pénz világa diktál, “hanem a hivatástudattól áthatott kötelezettség, hogy ezt az országot fejleszteni akarjuk”.

Az államtitkár a pontokba szedett, megoldásra váró “problémák” sorát ismertetve a többi között kiemelt feladatként említette az állam felelősségének és irányító szerepének tisztázását, az értékalapú nevelés színvonalának emelését, a pedagógusok megbecsültségének, tekintélyének visszaállítását, a pedagógus-életpályamodell kidolgozását, a külső szakmai kontroll ismételt bevezetését.

A legfontosabb politikai egyeztetések megtörténtek, a kormány a napokban megtárgyalja, ezt követően pedig beterjesztik a parlament elé a tervezetet. “Semmi váratlan új reformot nem készítünk elő, azokhoz az erősségekhez akarunk visszakanyarodni, amelyeket már kipróbáltunk, és amelyek már jól működtek” – hangsúlyozta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára.