Több fokkal is megdőltek a melegrekordok

Több fokkal is megdőltek a melegrekordok az országban: 39,2 Celsius-fok volt Csávolyon, míg 38 Celsius-fok a XVIII. kerületben.

A legmelegebb a Bács-Kiskun megyei Csávolyon volt, ott 39,2 Celsius-fokot mértek. Ezen a napon eddig 1943-ban, Túrkevén volt a legmelegebb, ahol annak idején 36,5 Celsius-fokot mértek.

A fővárosi rekord Pestszentlőrincen dőlt meg, 38 fokot mértek. Budapesten ezzel több mint 120 éves rekord dőlt meg, 1890 óta Budapesten augusztus 25-én nem mértek 34,6 foknál magasabb hőmérsékletet.

A tartós hőség miatt csütörtökre és péntekre az egész országra piros, legmagasabb szintű figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

A meteorológusok szerint nagyjából tíz fokkal melegebb van az augusztus végén szokásosnál. Pártai Lucia elmondta: a kánikulát az okozza, hogy az elmúlt időszakban Nyugat-Európában kavargott egy légörvény, amely nem tudott elmozdulni, így a hűvösebb sarkvidéki levegő nem ért el minket. Ehelyett Afrika felől forró levegő érkezett hozzánk.

Vasárnapra már valamivel frissebb lesz a levegő: a délutáni hőmérséklet már 27 fok körül alakul, keleten még egy-két fokkal melegebb, nyugaton viszont ugyanennyivel enyhébb idő várható.

Címkék: hőségriadó