Schmitt: szeretném, ha leszállnának rólam

Sportolóként edzett, de már unja a nyelvi helytelenségei miatti sorozatos támadást az elnök, aki díjat alapítana a magyar nyelv védelméért.

 

A médiatörvény elfogadásával nem sérült a sajtószabadság Magyarországon, ezt például a személyét érő kritikák akadálytalan megjelenése is mutatja – nyilatkozta az államfő a Magyar Televíziónak az egy éve történt beiktatása alkalmából adott, vasárnap este sugárzott interjújában.

Ezzel összefüggésben úgy fogalmazott, szeretné, ha már “leszállnának” róla azok után, hogy egy étteremben “becsúszott egyszer egy helyesírási hiba”. Hozzátette: tervei között szerepel egy olyan díj alapítása, amelyet a nyelv védelmén fáradozók kaphatnának.

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint törvényalkotási láz jellemezte az elmúlt egy évet, és óhatatlanul is becsúszhatott egy-egy hiba, neki azonban elsősorban az alkotmányosság szempontjából kellett megvizsgálnia az új jogszabályokat, amit minden esetben jó szívvel meg is tett.

Elnöksége két csúcspontjának nevezte, hogy a tavasszal aláírhatta Magyarország új alaptörvényét, illetve hogy helytállhatott a soros EU-elnökség alatt. Az államfő szólt arról is, hogy az ősszel valamennyi parlamenti frakció vezetőjével találkozni kíván, és a sarkalatos törvényekről szóló vitákban való részvételre biztatja majd az ellenzéket. Az interjúban nekik azt üzente, ne féljenek a kétharmadtól, hiszen a parlamentben minden egyes elhangzott szó fontos.

A szabadidejére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: legalább hetente kétszer úszik, továbbá súlyt emel, szaunázik, illetve motorozni jár, valamint változatlanul zongorázik, és tárogatózni is tanul.

Címkék: schmitt pál