Miniszterelnöknek akarják Róna Pétert

Több LMP-s képviselő is csatlakozott a Facebookon indult kezdeményezéshez.

Az LMP országgyűlési képviselői közül többen is csatlakoztak a Facebook közösségi oldalon a “Róna Péter – a következő miniszterelnök” elnevezésű csoporthoz – ismerteti a hétfői Népszabadság.

A napilap cikke szerint a csoport támogatói között van például Szabó Tímea és Vágó Gábor, illetve az LMP gazdaságpolitikai szakpolitikusa, Scheiring Gábor is.

A Facebook-csoport készítői azt írják: céljuk “egy olyan politikai összefogás megalapozása és megerősítése, mely lehetőséget nyújt Róna Péter közgazdász-jogász professzor miniszterelnökké választásához (…) Meggyőződésünk, hogy az általa képviselt nemzetgazdasági stratégia egy jól átgondolt út a biztos nyomor elkerüléséhez, az ország felemeléséhez.” – olvasható az oldalon.

A napilapnak Vágó Gábor, a párt választmányának szóvivője azt mondta: azért csatlakozott az oldalhoz, mert támogatja és nyomon követi Róna Péter munkásságát.

A Népszabadság megkereste Róna Pétert is, akit külföldön értek utol. A Facebook-oldalról nem tudott, a kezdeményezés meglepte, és megtisztelőnek nevezte. Úgy fogalmazott: “jólesik, ha így gondolkodnak, de köszönöm: tanárember vagyok, ez a kérdés nem aktuális. Nem kívánok miniszterelnök lenni” – zárul a Népszabadság cikke.

A Facebook-csoport készítői reagáltak a Népszabadság írására, amely már vasárnap megjelent a napilap internetes oldalán. Mint írták, közösségük célja nem Róna Péter LMP-s “felhasználása” (hogy a párt 7 százalékról 10 százalékra tornázza fel magát az Országgyűlésben), hanem az, hogy Róna Péter valóban miniszterelnök legyen – egy LMP-nél szélesebb összefogás segítségével.

Ugyancsak hangsúlyozzák, hogy a facebookos közösség nem Róna Péter, és nem az LMP ötlete volt. “Ettől függetlenül üdvözöljük az LMP-s politikusok csatlakozását, és örömmel fogadnánk, ha az LMP hatékony politikai stratégiává változtatná kezdeményezésünket” – olvasható a csoport oldalán.