Sok strandról hiányzik az úszómester és a szakképzett munkaerő

Magyarországon 613 medencés fürdőhely működik. Már kétharmadukat ellenőrizték.

Az üzemeltetők kötelessége az önellenőrzés, emellett a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervek, illetve a kistérségi intézetek hatósági ellenőrzéseket végeznek.

Eddig az esetek 57 százalékában semmiféle kifogásolnivalót nem találtak a szakemberek, 13 százalékot tesz ki viszont azon fürdőhelyek száma, ahol többféle hiányosságot is feltártak. A problémák között a leggyakrabban a burkolatok töredezettsége, az üzemnapló nem megfelelő vezetése, az üzemeltetéshez szükséges szakképzett munkaerő, illetve az uszodamester hiánya szerepelt, továbbá több helyen nem volt naprakész az üzemeltetési szabályzat.

A fürdőhelyek ellenőrzéséhez a hatósági vízminták vizsgálata is hozzátartozik. Az eddig beérkezett és feldolgozott adatokból azt állapították meg, hogy az úgynevezett töltő-ürítő medencék fele a kifogásolt kategóriába került. A szezonálisan működő medencés fürdőhelyek nagy részében viszont már a korszerűbb, vízforgatós rendszert használják, ezek 81 százaléka megfelelő minősítést kapott.

Kiemelték, hogy az idei szezonban az ÁNTSZ-nél nem jeleztek olyan megbetegedést, illetve fertőzést, amely medencés fürdőhelyekre vezethető vissza. Arra sem volt példa, hogy közegészségügyi vagy járványügyi veszély miatt valamely medence használatát meg kellett volna tiltani.