MSZP: csorbul a dolgozói jogbiztonság

A szocialisták készek országos demonstrációt is szervezni, ha a kormány nem változtat munkavállalói jogkorlátoztatásain.

Az MSZP szerint elhibázott az a kormányzati gondolkodás, amely a foglalkoztatás bővülését és a munkaerőpiac rugalmasságát egyedül a munkavállalói jogok leépítésében találja meg. Az ellenzéki párt országos demonstrációsorozatot indít, amennyiben a kabinet nem állítja helyre az érdekegyeztetés intézményi rendszerét, és nem biztosítja a sztrájkhoz való jog gyakorlását.

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke szombati telefonos sajtótájékoztatóján az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet a rugalmas biztonság alapelvét hirdette meg, amit Magyarországnak is érvényesítenie kell. A munkaerőpiacon egyszerre kell érvényesülnie a rugalmasságnak és a munkavállalói jogbiztonságnak is – húzta alá.

Az MSZP szerint az is elfogadhatatlan, hogy alapvető jogszabályokat egyéni képviselői indítványként tárgyal a parlament, és így kikerüli az előzetes jogi érdekegyeztetés kötelezettségét.

Új feladat az ellenzék számára is, hogy ilyen erős túlhatalommal szemben védeni kell az állampolgári, munkavállalói érdekképviseletek minden lehetséges intézményesült és informálisan működő fórumát. Ugyanis a szociális párbeszéd nem öncélú, az közérdeket testesít meg, az a munkabéke fenntartásának eszköze – mutatott rá Simon Gábor.

Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul függessze fel az Orbán-csomag keretében tervezett, illetve már bevezetett szegényellenes és dolgozóellenes intézkedéseket, és a munka világának szereplői által adott javaslatok, vélemények ismeretében alakítsa politikáját. Állítsa helyre az érdekegyeztetés intézményi rendszerét, biztosítsa a sztrájkhoz való jog gyakorlását, és ne fenyegesse a továbbiakban a közszférában dolgozó munkavállalókat – mondta.

Címkék: MSZPsimon gábor