Úszik a CET műszaki átadása is

A beruházó több feltételnek nem tett eleget, ezért a mára tervezett műszaki átadás-átvétel elmaradt.

Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes csütörtöki közleménye szerint a beruházó Porto Investment június 9-én kulcsra készre jelentette az épületet. Budapest csütörtökre tűzte ki a műszaki átadás-átvétel kezdő napját, de az eljárásnak több előfeltétele van, így például a kivitelezési szerződés és a kiviteli tervek hiánytalan átadása. Mivel a Porto ezeket az előfeltételeket nem biztosította, a műszaki átadás-átvétel nem kezdődhetett meg.

“A találkozón a megjelent kivitelezők úgy nyilatkoztak, hogy a kiviteli szerződés átadásához hozzájárulnak, azaz e feltétel teljesülése kizárólag a Porto hozzáállásán múlik. A fővárost ez az újabb, nem várt akadály súlyosan aggasztja, ami ismételten felveti azt a kérdést, hogy a Porto képes lesz-e a szerződésszerű teljesítésre és üzemeltetésre” – áll a közleményben.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott mintegy 27 ezer négyzetméteres komplexum kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A Főpolgármesteri Hivatal a beruházótól származó információk alapján hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy várhatóan november közepén nyílik meg a komplexum, “ha az átadás-átvétel során újabb problémák, késések nem vetődnek fel”.

Az Állami Számvevőszék múlt hét csütörtökön közölte, hogy az Országos Rendőr-főkapitányságon feljelentést tett, mert a budapesti Közraktárak-projekt PPP-konstrukcióban történő megvalósítása kapcsán feltárt tények megalapozzák a bűncselekmény elkövetésének gyanúját.

A komplexum beruházója, a Porto Investment erre reagálva azt közölte az MTI-vel: készséggel áll bármilyen vizsgálat elé. Hozzátették, hogy a beruházó Porto Investment Hungary Kft. maga is kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a szolgáltatási szerződés felülvizsgálatát.

Tarlós István főpolgármester múlt hét szerdán mutatta be a főváros 50 legsúlyosabb problémáját tartalmazó úgynevezett fehér könyvet, amelyben a CET-beruházás is szerepel.