Nem fertőzött a magyar kolbászban talált E.coli

Az Ausztriába került húsban felfedezett baktérium másik törzshöz tartozik, mint a járvány kórokozója.

Magyarországi húsboltból származott az a füstölt kolbász, amelyben E.coli baktériumot mutattak ki júniusban Ausztriában, de más törzshöz tartozik, mint a járványt okozó, és megbetegedést sem okozott – közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) hétfőn.

Ausztria június 27-én jelezte, hogy egy liezeni hatósági piacellenőrzés során vett füstölt kolbász mintájában E.coli-t mutattak ki.

Az MgSzH élelmiszerlánc-biztonságot felügyelő munkatársai az azonnal elrendelt hatósági vizsgálatban megállapították, hogy a kifogásolt termék egy magyarországi húsboltból származik, és még májusban készült. A fellelt mennyiséget a hatóság szakemberei azonnal lefoglalták, a sopronkövesdi bolt működését és a még raktáron lévő termékek értékesítését további intézkedésig felfüggesztették, illetve a legnagyobb biztonságra törekedve elrendelték a helyszín alapos fertőtlenítését, illetve a termékek vizsgálatát.

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján már most megállapítható, hogy a riasztást kiváltó esemény helyi, kereskedelmi jellegű, véletlenszerű, és nem hozható összefüggésbe a nyugat-európai eseményekkel, a kimutatott kórokozó más baktériumtörzshöz tartozik – közölte a hivatal.

Ausztriába a közlemény szerint egy büki, csak ausztriai piacokon, vásárokon értékesítő kereskedő által jutott a termék, aki nyilatkozata szerint 18,2 kilogramm kolbászt próbált meg ily módon értékesíteni. A minimális mennyiségű kolbászt, amelyben kimutatták a baktériumot, május közepén gyártotta az előállító. Megbetegedés nem történt.