Viharos szél, záporok és zimankó a hétvégén

Szombaton a hidegfront okozta lehűlés miatt sehol sem lesz 20 foknál magasabb a hőmérséklet.

A péntek reggeli órákban egy összeáramlási zónának köszönhetően főként az Orosháza-Budapest vonal mentén számíthatunk eső, illetve a homogén felhőzetbe ágyazott záporok kialakulására. Az északnyugati szél – viharos lökések kíséretében – egyre többfelé megerősödik, északkeleten viszont mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalra 11 és 16 fok közé süllyed a hőmérséklet.

Délután változóan, a keleti országrészben gyakran erősen felhős lesz az ég, és főként itt alakulhat ki záporeső, egy-egy zivatar. Továbbra is élénk, többször megerősödő, időnként viharossá fokozódó északnyugati szélre kell felkészülnünk, ez alól az északkeleti országrész és a délnyugati határszél jelenthet kivételt. A hőmérséklet csúcsértéke általában 20 és 25 fok között alakul, de a szeles időjárás miatt ennél hűvösebbet érezhetünk.

Szombatra virradó éjszaka jobbára erősen felhős lesz felettünk az ég, főként a középső országrészben lehetnek kevésbé felhős területek és időszakok. Kezdetben keleten, északkeleten várható további eső, zápor, majd a hajnali óráktól már a Dunántúl nyugati részén is előfordulhat csapadék. Az északnyugati szél átmenetileg mindenütt mérséklődik, majd reggeltől a Győr-Szeged vonalban ismét megélénkül. 9 és 14 fok közötti legalacsonyabb hőmérsékleteket mérhetünk.

Szombaton várhatóan eléri mélypontját a hidegfront okozta lehűlés, több helyen a 20 fokot sem éri elé a hőmérséklet csúcsértéke, és a meg-megélénkülő északnyugati szélben kifejezetten fázós idő valószínű. Vasárnaptól fokozatosan melegszik a levegő, a hét közepére ismét visszatérnek a nyárias értékek. A több-kevesebb napsütés mellett nap mint nap számíthatunk záporesők, zivatarok kialakulására, nagyobb eséllyel általában a keleti országrészben.

Címkék: időjárás