Gyurcsány az MSZP belső fülkeforradalmáról beszélt

Az egykori miniszterelnök szerint a pártszavazás azt mutatja, hogy a tagság mélyebb és gyorsabb átalakulást szeretne.

Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatóján nagy politikai és erkölcsi sikerként értékelte a Demokratikus Koalíció Platform által kezdeményezett pártszavazást, amelyen szerinte minden bizonnyal több mint 9 ezren vettek részt, az igenek aránya pedig hétezer felett lesz.

Hangsúlyozta, a szavazás alakulása a legvérmesebb reményeiket is meghaladta. “Ha tetszik, ez a szocialisták belső fülkeforradalma” – fogalmazott. A politikus úgy vélte, ennek üzenete, hogy a párt változást akar, és ezen a pártszavazás pártjogi eredménye sem változtat, vagyis az, hogy az igenek száma eléri-e a párttagok létszámának 25 százalékát. “A pártszavazás azt üzeni a párt vezetésének, hogy mélyebb és gyorsabb átalakulás kell” – húzta alá.

Emlékeztetett: az általa vezetett Demokratikus Koalíció a politikailag aktív párttagok többségét szerette volna voksolásra bírni, ez a kör pedig a teljes tagság egyharmadából, 8-11 ezer főből állhat.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a “politikailag belátható jövőben” politikus szeretne maradni, de a jelenlegi MSZP-nek már nem kíván elnöke lenni. Kiemelte: a demokratikus ellenzék megszervezésére törekszik úgy, hogy annak láttán 2014-ben a mostani kormánytöbbségnek “beleremegjen a lába”. Egy másik reakciójában ugyanakkor úgy vélekedett, valószínűleg már nem lesz miniszterelnök.

A pártszavazás eredményességéhez az szükséges, hogy a 32 ezer regisztrált párttag több mint negyede, vagyis nyolcezer párttag azonosan válaszoljon a kérdésekre.