Negyven helyszínen tartanak útlezárásokat szerdán

Az akcióval a kormánynak a munka világát és a nyugdíjrendszer átalakítását érintő intézkedései ellen tiltakoznak a szakszervezetek.

Tolna kivételével valamennyi megye nagyobb útvonalán félpályás útlezárásokat tartanak a szakszervezetek szerdán, hogy így tiltakozzanak a kormánynak a munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő intézkedései és tervei ellen. A megmozduláshoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezeti tömörülés csatlakozik, de csak tagszervezeti szinten – mondták az érdekképviseleti vezetők kedden az MTI-nek.

A Liga Szakszervezetek két héttel ezelőtt döntött arról, hogy június 29-re általános országos sztrájkot és félpályás útlezárást szervez. Az országos sztrájkot végül nem tartják meg, de útlezárások lesznek. Gaskó István, a Liga elnöke kedden sajtótájékoztatón elmondta: a sztrájktörvény tavaly decemberi módosításával a kormány olyan helyzetet idézett elő, amely a sztrájk megtartását szinte ellehetetlenítette.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára elmondta: szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet jelezte, hogy részt vesz a félpályás útlezáráson.

A rendvédelmi szakszervezetek mellett csatlakozik az útlezárásokhoz az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, valamint a Munkástanácsok is.

A szervezők közlése szerint a szerda reggel 7 órakor kezdődő, egynaposra hirdetett, de legalább 12 órán át tartó akcióban Pécsen és Miskolcon fél útpályán lezárják a főváros felé vezető utakat, de valamennyi megye nagyobb útvonalán tartanak forgalomlassító megmozdulást. Útlezárásra kell számítani Székesfehérváron, Hajdúszoboszlón, Püspökladányban, Debrecenben, Hajdúhadházon, Tatabányán, Gyulánál, Szegednél, valamint további, nagyobb városokba vezető utaknál.