Veszélyben a nyugdíjak

A Népszava szerint már az sem kizárt, hogy szükség esetén az állam megnyirbálja a nyugdíjakat, hiszen a kormány az ellátást attól teszi függővé, mennyi járulék folyik be.

Egyre bizonytalanabb, hogy a később nyugdíjba menő kap-e olyan ellátást, amelyből képes lesz megélni, hiszen a kormány a magánpénztári vagyont feléli, az ellátásért pedig nem akar garanciát vállalni – írja a lap. A Népszava szerint amit a Fidesz a nyugdíjak körül tesz, az nem ügyetlen kapkodás, hanem átgondolt nyomulás egy konkrét, de be nem vallott cél felé, ami nem más, mint az állami felelősség leépítése a rendszerben.

A Fidesz-kormány minden európai szociális vívmányt felszámol, megkurtít, s ezzel tizenkilencedik századi viszonyokat teremt – mondta a lapnak Katona Tamás. A volt pénzügyminisztériumi államtitkár szerint a kabinet a legnyersebb kapitalizmust akarja meghonosítani Magyarországon. A vezérelv, hogy az erősek boldoguljanak ahogy tudnak, a gyengék pusztuljanak – mondta.

A szocialista szakpolitikus úgy véli, az ellátás összege folyamatosan csökkenni fog, mert egyre mérséklődik a járadékot befizetők, a fiatalok, illetve az aktív korúak száma, a kabinet pedig attól sem fog visszariadni, hogy csökkentse a nyugdíjakat. Európában példátlan – tette hozzá Katona Tamás -, hogy egy kormány semmibe vegye az évszázadok, évtizedek alatt kivívott kedvezményeket, a szerzett jogokat, s visszamenőleg alkosson az emberek számára hátrányos jogszabályokat.

A kabinet az alattvalók társadalmát építené a demokrácia lerombolásával. Az Orbán-éra az alkotmányban rögzíti, hogy a gyermekek kötelessége gondoskodni a szüleikről, de azt meg sem említi, hogy egy munkában eltöltött élet után az időseknek joguk van az állami gondoskodásra – véli Katona Tamás. Szerinte rémisztő, hogy az Orbán-kormány úgy képzeli a közmunkát, hogy az emberek tömegei szinte ingyen végeznek nehéz fizikai munkát, amit a nyugdíjból visszarendelt volt rendőrök, mint afféle kápók felügyelnek majd.

Nem ellenőriznék minden rokkantnyugdíjas jogosultságát

Csak azon rokkantnyugdíjasok jogosultságát ellenőrizné a kormány, akik legalább öt évvel állnak a nyugdíjkorhatár előtt, az ennél idősebb emberek foglalkoztatási rehabilitációja ugyanis értelmetlen – írja a Magyar Nemzet.

Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója a lapban leszögezte, hogy senki sem marad ellátás nélkül, aki valóban rászorul az állami segítségre. A lap szerint a 750 ezer hazai rokkantnyugdíjas közül 220 ezren számíthatnak felülvizsgálatra. Várhatóan a következő hetekben elindulhat a III-as rokkantsági csoportba tartozó rokkantnyugdíjasok országos felülvizsgálata. Az úgynevezett I. és II. rokkantsági csoportba az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság adatai szerint januárban 13 ezer 340, illetve 96 ezer 716 ember tartozott.

Címkék: Belföld