Íme a nőiség 12 pontja

Politikusok fogalmazták meg a 12 pontból álló listát arról, hogy mit jelent a nőiség.

Női identitás Európában Szent Erzsébet útján címmel rendeztek nemzetközi konferenciát Sárospatakon. A rendezvény célja: felkelteni a figyelmet a női közéleti jelenlét és a női esélyegyenlőség fontosságára.

Konferencián Anna Záborská lengyel képviselőasszony hangsúlyozta: ma, az otthon végzett anyai, háziasszonyi teendők, ez a fizetetlen, és sokszor szinte láthatatlan munka, amit a nők végeznek, nincs megbecsülve, sem társadalmi, sem kormányzati szinten. Pedig addig, amíg a nők napi 12-18 órát dolgoznak, hogy a fizetett munkájuk mellett ellássák az otthoni tennivalókat is, nem beszélhetünk valódi esélyegyenlőségről vagy társadalmi igazságosságról.

Az egyenjogúság nem az egyenlőséget, az uniformizálást jelenti. Az igazi esélyegyenlőség az, ha olyan környezetet teremtünk, amelyben minden férfi és nő meg tudja valósítani azt, amit szeretne, ahol önmaguk lehetnek.

A konferencia végén Ékes Ilona képviselőasszony – a konferencia egyik kezdeményezője – felolvasta azt a 12 pontot, melyben a résztvevők megfogalmazzák a női identitás jelentését.

Íme a nőiség 12 pontja a politikusok szerint:

1. A nőiség velünk született érték, társadalmi erő, közösségi forrás.

2. A nőiség érvénye nem viszonylagos, a női méltóság visszanyeréséért közösen, társadalmi összefogással kell tennünk, férfiaknak és nőknek egyaránt.

3. A nők és férfiak közti harmónia, a családokban, a társadalomban békére törekvés a fő irányadó.

4. A nőiség összetett életfeladat, amely nem egyszerűsíthető le tipikus szerepekre. Kerülni kell a nők, női létforma és nőkarakterek tipizálását és sztereotipizálását.

5. A keresztény-konzervatív nőiség az életegész teljes megélését jelenti, amelyben nem választások, hanem integráló döntések jellemzőek.

6. A női létben a kizárással járó, “vagy-vagy” választások hangsúlyozása és nyilvános sulykolása kudarcérzéssel és valódi közösségi veszteséggel járhat.

7. A gyermekvállalás, a család és a “karrier”, a közösségben, közösségért végzett munka egymás mellett, egymást gazdagítóan megvalósítható, megélhető.

8. A női értékeknek szükségük van arra védelemre, amelyet a nőiség teljességéből kiinduló szempontrendszer, közéleti kommunikáció és társadalompolitika adhat meg.

9. A nők közéleti szereplése meghatározó és hiányzó értékek forrása.

10. A nők egyenjogúsága és a nők helyzetekhez való egyenlő hozzáférése alapvető a társadalmi igazságosság szempontjából.

11. A női értékeknek, mint az integráció, empátia, harmónia-keresés, elfogadás erősödnie kell a közösségi-kulturális nyilvánosságban.

12. A nők közéletben való részvételére ugyanúgy szükség van, mint a női értékek, az együttműködés, a párbeszéd, az odafigyelés, a meghallgatás fontosságának megjelenítésére és képviseletére.